Bahan-bahannya :
● 1kg tepung gandun
● 1 pkt instant yeast (mauripan)
● ½ cawan minyak mazola}
● 1½ cawan gula pasir }satukan
● 3½ cawan air }
● sedikit garam }
● 1 sudu teh bikarbonat soda
● 1 sudu teh air kapur
● 2 biji telur
Cara-caranya :
1. Satukan tepung gandum dan yis. Pecahkan telur kedalam adunan tepung tadi, gaul.
2. Masukkan bahan yang telah dilarutkan bersama air.
3. Uli adunan hingga licin dan tidak melekat di tangan.
4. Tutup adunan dengan tuala lembab, biar 2 jam atau hingga keesokan pagi.
5. Uli semula adunan tersebut hingga licin dan lembut.
6. Ambil sedikit adunan dan canaikan.
7. Potong bentuk memanjang 7 X 2 cm
8. Guna lidi atau buluh bunga telur, celupkan dalam air dan basahkan bahagian tengah adunan yang dipotong tadi.
9. Ambil adunan lain yang telah dipotong sama saiz, lekatkan, tekan sedikit dibahagian yang dibasahkan dengan air tadi.
10. Ulangi proses dan goreng dalam minyak penuh dan api sederhana
Sedap makan begitu sahaja atau disapu dengan mentega, kaya, jem atau dimakan bersama kuah kacang/sos.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~
Yang ni Char Koi share dari link blog Fiza ~
http://blogsimpanresepi.blogspot.com/2012/12/cakoi-sos-kastard-manis.html
Cakoi
Bahan-bahan:
400gm tepung gandum ~ di ayak
1/2 soda bikarbonat ~ ayak bersama tepung
1 cawan air
1 sdb marjerin ~ dicairkan
1 sdk garam
1 sdb gula
1 sdb susu pekat manis
1 biji kuning telur
2 sdk yis segera
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara membuatnya:
1. Satukan air, marjerin, garam, gula, susu pekat manis, kuning telur, yis dan soda bikarbonat dalam mangkuk besar . Kacau agar sebati.
2.Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan diatas.
3. Ulikan sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat dijari .Biarkan selama setengah jam .bekas berisi doh hendaklah dibalut di dalam beg plastik yang bersih.
4. Canaikan doh setebal 1/2 sm, kalau boleh dalam bentuk segiempat tepat.
5. Potong kepada kepingan bersaiz 1 inci.
6.Rendamkan lidi di dalam air . Tekankan lidi basah tersebut di atas setiap kepingan 1 inci tersebut .
7. Cantumkan dua kepingan dengan bahagian yang bertanda lidi bertemu antara satu sama lain.
8. Panaskan minyak. Tarik kedua-dua hujung cakoi dan goreng keperangan.
Sos Kastard Manis
Bahan-bahan
1 1/2 sdb tepung kastard
1 1/2 cawan santan
1/2 cawan air biasa
5 sdb gula
2 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau
secubit garam
- Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak atas api sederhana, kacau sehingga gula hancur dan bancuhan agak likat dan berkilat. Kalau bancuhan terlampau likat, boleh tambah air sikit.
Selamat mencuba la yer....
Sekian buat waktu ini.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan