Bahan-Bahan
- Satu genggam besar ikan bilis yang telah dibersihkan
- Satu genggam besar bawang merah dan dimayam
- Satu ulas bawang putih dan dimayam
- 1 ½ sudu besar cili boh atau cili kering yang telah dikisar
- Santan dari setengah biji kelapa parut.
- Satu biji bawang besar dan dimayam
- Petai dibuang kulitnya
- Garam
- Minyak Masak
- Panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga layu, tetapi jangan garing
- Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayam. Goreng untuk 2 – 3 minit atau hingga layu, dan tambahkan cili boh. Goreng selama 2 minit. Kacau hingga sebati semua bahan-bahan.
- Masukkan santan dan bawang besar dan kacau hingga sebati
- Masukkan garam sedikit sahaja dan juga petai. Kecilkan api dan tutup kuali.
- Kacau sekali sekala. Pastikan api kecil. Setelah pecah minyak, semuanya masak.
Cara Penyediaan
Nota: Resipi ini perlukan sedikit sahaja garam kerana semakin lama
di atas api, air ikan bilis akan turun dan sambal akan masin akhirnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan