Bahan-bahan:
500gm mee kuning
15 batang sayur kangkung
3 keping fish cake
15 biji bebola ikan - Amie tambah
100 gm udang
100gm isi ayam
3 biji telur rebus
Celur kesemua bahan di atas dan kemudian potong ikut citarasa.
Sambal
Bahan-bahan:
100 gm cili kering
belacan - goreng terlebih dahulu
3 ulas bawang putih
100 gm udang kering
garam dan gula secukup rasa
Cara:
Goreng semua bahan sambal tanpa minyak kemudian dikisar halus.
Kuah:
Bahan-bahan:
1 kg kulit udang - dibasuh dan ditoskan
50 gm ikan bilis - digoreng
5 ulas bawang putih diketuk-ketuk
3 inci halia
sedikit gula batu
garam secukup rasa
Cara:
1. Kulit udang digoreng dengan menggunakan setengah cawan minyak. Kisar kulit udang dengan air dan tapis - Amie gunakan 1 liter air.
2. Kisar ikan bilis hingga halus.
3. Masukkan kesemua bahan kuah ke dalam periuk bersama sambal.
4. Masak sehingga pekat.
5. Hidangkan mee kuning serta bahan sampingan, dan kemudian tuangkan kuah ke atasnya.
6. Sedia untuk dinikmati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan