Isnin, 3 Jun 2013

Sambal kerang pedas masam manis


Sambal kerang pedas masam manis

Oleh:Linn Malek


BAHAN-BAHANNYA

200 gm isi kerang(kerang dibersihkan ..dan dicelur skjap dgn air panas mndidih..kmudian kopek..ambil isinye..)

3 snduk senduk nasi cili kisar-(yg tlh diksar dgn 5 biji bwg kecik,.sebijik bwg merah sederhana..5-6 ulas bwg putih dan sedikit halia)

1 biji bawang kuning hiris bulat2

Garam dan gula secukup rasa

1/2 inci belacan

serai sebtg dititlk

sedikit santan

perahan jus asam jawa

sedikit sos tiram sos cili n sos tomato


CARA MEMBUATNYA

Panaskan minyak dalam kuali, masukkan hancurkan belacan..goreng hingga harum, bau blacannye..masukkan cili kisar dan tumis sambil masukkan serai tiik..tumislaaah..hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, sedikit santan garam dan gula secukup rasa ,..sos2..dan kacau sebati..

Masukkan isi kerang dan hirisan bawang, kacau rata hingga sedikit berkuah..jgn terlalu kering.. . Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan

blih dimakan bersama nasi, roti dan sebagainya..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan