Isnin, 23 November 2015

Pelbagai resipi masakan ketam

share dari link fb ~ Resepi Orang Kampung

SUP KETAM


Bahan-bahan:


6 ekor ketam
Kentang
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Sup bunjut Adabi
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Garam,serbuk perasa

Cara:

Tumis bawang merah,bawang putih dan halia yang ditumbuk sampai garing dan naik bau. Masuk ketam n kacau perlahan2 biar sampai bau ketam agak wangi. Masukkan air secukupnya. Masuk sup bunjut,kentang, garam dan serbuk perasa. Tunggu sampai kentang empuk. Tutup api n ready to serve!
Selamat mencuba!
KETAM GORENG CILI


Bahan-bahan:

Fresh ketam(digoreng bersama serbuk kunyit+garam)
3 sudu sos cili
3 sudu sos tomato (agak2 ikut berapa ekor ketam yg nak dimasak)
Hirisan halia
5 ulas bwg putih
2 btg serai
5 ulas bwg merah
Garam,gula n serbuk perasa n cuka.

Cara:

Tumiskan bwg merah,bwg putih,halia,serai sehingga wangi n masukkan sos cili,sos tomato,garam,gula n cuka.Kemudian masukkan ketam n gaul seketika. Angkat hiaskan!

KETAM MADU BEREMPAH


Bahan-bahan :

5 ekor ketam (dibersihkan, diperap bersama bersama kunyit dan garam selama 10 minit dan digoreng sehingga kekuningan)
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
2 batang serai*
2-3 sudu makan cili kering kisar
1 sudu makan rempah 5-tak ada stok..sy letak rempah kari aje
2 sudu makan sos cili
3 sudu makan madu (dibancuh dgn sedikit air)
sedikit daun ketumbar/daun sup (dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos tomato
sedikit air dan minyak masak

Cara-cara :

Kisar bahan2 bertanda *.
Sediakan kuali. Panaskan minyak masak dan tumis cili kering dan bahan-bahan kisar sehingga terbit bau. Masukkan rempah 5 dan kacau sebati.
Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, dan sedikit air. Biarkan mendidih.
Setelah kuah agak kering, masukkan madu dan ketam. Gaulkan.
Masukkan daun ketumbar/daun sup. Akhir sekali masukkan tomato. Jika kurang manis atau masin, tambahlah garam dan gula secukupnya.
Hidangkan.
KETAM MASAK SOS LADA HITAM



Bahan-bahan:



5 ekor ketam (cuci & potong dua kalau besar)
2 ulas bawang putih (pecahkan/kisar)
1 inci halia (pecahkan/hiris nipis)
1 sudu besar lada hitam (tumbuk kasar)
2 sudu besar kicap masin
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu tepung jagung (bancuh dgn 1/4 cawan air)
Air
Garam
Gula
Minyak
Daun sup/parsley
Lada besar



Cara:



Langkah 1:
Mula2 goreng ketam sehingga berubah warna (lebih kurang 3 minit) & toskan.



Langkah 2:
Tumis bawang putih, halia & lada hitam sehingga garing. Masukkan semua kicap masin, kicap manis, sos tiram & sos tomato. Gaul sebati.



Langkah 3:
Tambahkan 1 cawan air (untuk buat kuah, bergantung le kalau nak kering kurangkan air). Masak kuah sehingga mendidih, perisakan dengan perasa, garam & gula.



Langkah 4:
Masukkan ketam yang telah digoreng tadi & ratakan kuah.



Langkah 5:
Akhir sekali tuangkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Reneh sebentar sebelum diangkat.



Langkah 6:
Hiaskan dengan daun parsley & lada yang dihiris nipis.
KETAM MERAH KARI BABAS


Bahan-bahan:


5 ekor ketam merah (anggaran 11/2 kilo) – seekor dikerat dua
Nanas masak dikupas, dan dipotong nipis 1/4 bahagian daripada sebiji nanas
11/2 cawan santan pekat + 3 cawan air
1 keping asam gelugor
4 – 5 biji tomato kecil (baby tomato) dibelah dua
2 biji cili hijau – dibelah di tengah tetapi tidak putus
1 batang serai - dititik
Garam dan gula perang secukup rasa


Bahan-bahan Pes (disatukan di dalam blender basah dan dikisar halus):


5 sudu besar rempah kari ikan & udang pedas BABAS
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Air secukupnya


Bahan-bahan Tumis Darat:


1 sudu besar jintan manis
4 biji bawang merah (kecil) – dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 tangkai daun kari
1 inci halia – dihiris mancis
Minyak secukupnya


Cara-cara:


1. Buang kulit ketam dan kerat hujung kaki-kaki kecil dan ketuk sedikit bahagian penyepit ketam untuk memudahkan isinya dikeluarkan nanti. Gaul dengan beberapa biji limau kasturi dan garam dan perapkan selama 1 minit. Kemudian dibasuh bersih dan toskan.


2. Masukkan ketam, pes rempah, dan serai di dalam periuk. Tambahkan air secukupnya (anggaran) dan masak sehingga mendidih.


3. Kemudian masukkan nanas dan santan. Masukkan garam, gula, dan asam gelugor dan kacau rata. Biarkan kuah mendidih di atas dapur atau hingga ketam masak. Rasa dan jika ok boleh tutup api. Masukkan buah tomato dan cili hijau. Ketepikan.


Cara Tumis Darat:


Panaskan minyak (anggaran 1 senduk nasi) di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumis darat sehingga kekuningan dan naik bau. Semasa bahan-bahan tumis masih panas tuangkannya di dalam periuk ketam tadi, dan tutup periuk untuk mengelakkan hilangnya aroma wangi tumisan.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan