Kek Coklat Moist
Oleh:Seharum Kasturi
cc : www.facebook.com/ bukuresepi
Bahan2:
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan mentega cair
1/2 cawan susu pekat
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder (diayak)
1 sudu kecil soda bikarbonat (diayak)
3 biji telur (Gred A)
Sedikit esen vanila
Sedikit emulco
Cara2nya:
* Campurkan serbuk koko,gula,susu cair,susu pekat,mentega cair,esen vanila dan sedikit emulco ke dalam periuk.
* Letakkan di atas api sederhana.
* Bahan-bahan tadi dikacau menggunakan whisk sehingga sebati.
* Tutup api dan biarkan ia suam buat seketika.
* Sementara itu,pukul telur sehingga kembang.Kemudian,masukkan telur ke dalam adunan koko tadi.
* Tepung gandum yang diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat dicampurkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
* Gaul adunan sehingga sebati dan tuangkan ke dalam loyang.
*Selepas itu,kukus adunan itu selama 1 jam.Jangan lupa untuk menutup adunan itu dengan aluminium foil agar wap tidak menitis ke dalam adunan.
Untuk topping:
250 gram coklat masakan
1 sudu besar mentaga
130 ml whipping cream
Oleh:Seharum Kasturi
cc : www.facebook.com/
Bahan2:
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan mentega cair
1/2 cawan susu pekat
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder (diayak)
1 sudu kecil soda bikarbonat (diayak)
3 biji telur (Gred A)
Sedikit esen vanila
Sedikit emulco
Cara2nya:
* Campurkan serbuk koko,gula,susu cair,susu pekat,mentega cair,esen vanila dan sedikit emulco ke dalam periuk.
* Letakkan di atas api sederhana.
* Bahan-bahan tadi dikacau menggunakan whisk sehingga sebati.
* Tutup api dan biarkan ia suam buat seketika.
* Sementara itu,pukul telur sehingga kembang.Kemudian,masukkan telur ke dalam adunan koko tadi.
* Tepung gandum yang diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat dicampurkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.
* Gaul adunan sehingga sebati dan tuangkan ke dalam loyang.
*Selepas itu,kukus adunan itu selama 1 jam.Jangan lupa untuk menutup adunan itu dengan aluminium foil agar wap tidak menitis ke dalam adunan.
Untuk topping:
250 gram coklat masakan
1 sudu besar mentaga
130 ml whipping cream
Cara2 membuat topping:
* Untuk cairkan coklat masakan itu,gunakan kaedah double boiled.
* Setelah coklat cair,baru masukkan mentaga dan whipping cream.
* Kacau guna whisk sehingga sebati.
* Tutup api dan sedia digunakan.
Tips : Pastikan kek yang dikukus tadi sejuk dahulu sebelum diletakkan topping.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan