Sabtu, 20 April 2013

Tomyam Ikan Siakap.


share dari link fb ~Buku Resepi


Tomyam Ikan Siakap.
Oleh:Zanita Ramli
Bahan-bahan:


1) 1 ekor ikan siakap
2) Lengkuas 4″ diketuk
3) 2 batang serai diketuk
4) 6 biji tomato ceri dibelah dua
5) 1 labu bawang besar dihiris
6) 1 tsp serbuk kasar cili kering dan garam secukupnya
7) 4 cawan air
jus 1 biji lemon
9) 2 pokok ketumbar, akar jangan dibuang dan 4 helai daun limau purut dicarik-carik.

cara-cara:
Masukkan bahan 2~7 ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan ikan. Bila ikan dah masak masukkan jus lemon , ketumbar, daun limau purut dan garam secukup rasa. Kalau nak kurang masam, kurangkan jus lemon.Kombinasi bahan-bahan untuk masakan tomyam ini boleh membuka selera… satu hidangan yang berkhasiat dan baik untuk kesihatan badan.
Jom makan

Terima kasih
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan