Selasa, 4 Februari 2014

Tumis asam pedas nyonya


share dari link fb ~Cilibangi UKM

Tumis asam pedas nyonya

Bahan - bahan

- 2 ekor ikan keli
- minyak untuk menumis
- 6 batang bendi kecil
- 500 ml air asam jawa ( sederhana pekat )
- 1 kuntum bunga kantan ( hiris kasar )

Bahan kisar

- 6 ulas bawang merah
- 3 tangkai cili merah
- 2 batang serai
- 2.5 cm lengkuas
- 2.5 cm kunyit hidup
- 10 tangkai cili kering ( kisar beransingan )
- sedikit belacan
- garam dan gula secukup rasa

Cara- cara

1) Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan -bahan kisar hingga terbit minyak dan naik bau
2) Masukkan air asam jawa, ikan, gula dan garam secukup rasa dan tunggu hingga mendidih
3) Masukkan bunga kantan pula
4) Apabila kuah mula mendidih, masukkan kacang bendi dan kacau. biarkan hingga 5 minit
5) Tutup periuk dan padamkan api
6) Makanan sedia untuk dihidang

Selamat mencuba !

#Cilibangi

Blog saya yg lain boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ - blog - Sepanjang Jalan Kehidupan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan