share dari link fb ~Buku Resepi
KEK LAPIS 4 RASA...
Oleh:Sakinah Abd Karim
BAHAN-BAHAN..
*450g Buttercup
*10 biji telur Gred A
*300g gula halus (blh tambah jika nak manis)
*1 sudu mkn ovallate
*300g Tepung Hong Kong
*3/4 Gelas susu pekat manis
*20ml susu cair
*pewarna coklat,coklat emulco,Serbuk koko
*perwarna merah muda,perisa strawberi
*pasta keladi,pewarna ungu
*pasta oren,pewarna oren....
CARA-CARA..
*Pukul mentega bersama gula halus dan ovallate sehingga berwarna putih@kembang
*masukkan telur satu per satu..pukul lg srhingga sebati
*masukkan tepung hongkong,pukul sebati lg
*masukkan susu pekat dan susu cair,pukul sebati...
*bahagikan adunan kepada 12 gelas sama rata..
*3 Gelas untuk perisa coklat(pewarna coklat,coklat emulco,serbuk koko)
*3 gelas perasa yam(pasta yam dan pewarna ungu)
*3 gelas perisa strawberi(pewarna merah muda dan perisa strawberi)
*3gelas perisa oren( pasta oren dan pewarna oren)
*Siappp!!!!
CARA CARA MEMASAK...
*panaskn ketuhar 250 darjah..
*sediakn loyang berukuran 9×9×3... griskan dgn mentega @kertas minyak...
*masukkan 1 gelas warna coklat ke dlm loyang...ratakn... masukkn dlm ketuhar... masak selama 5minit sehingga masak(250 darjah, api atas bawah)... setelah masak,tekan kn atas kek dengan penekan kek... jika ada bonjolan, cucuk gunakn lidi @ apa shj dan tekan..
* lapisan ke2 sehingga ke lapisan terakhir guna api ATAS SAHAJA...masak dgn 250darjah selama 5minit atau sehingga keperangan atas kek... jangan hangus....
*Selamat mencuba......
*450g Buttercup
*10 biji telur Gred A
*300g gula halus (blh tambah jika nak manis)
*1 sudu mkn ovallate
*300g Tepung Hong Kong
*3/4 Gelas susu pekat manis
*20ml susu cair
*pewarna coklat,coklat emulco,Serbuk koko
*perwarna merah muda,perisa strawberi
*pasta keladi,pewarna ungu
*pasta oren,pewarna oren....
CARA-CARA..
*Pukul mentega bersama gula halus dan ovallate sehingga berwarna putih@kembang
*masukkan telur satu per satu..pukul lg srhingga sebati
*masukkan tepung hongkong,pukul sebati lg
*masukkan susu pekat dan susu cair,pukul sebati...
*bahagikan adunan kepada 12 gelas sama rata..
*3 Gelas untuk perisa coklat(pewarna coklat,coklat emulco,serbuk koko)
*3 gelas perasa yam(pasta yam dan pewarna ungu)
*3 gelas perisa strawberi(pewarna merah muda dan perisa strawberi)
*3gelas perisa oren( pasta oren dan pewarna oren)
*Siappp!!!!
CARA CARA MEMASAK...
*panaskn ketuhar 250 darjah..
*sediakn loyang berukuran 9×9×3... griskan dgn mentega @kertas minyak...
*masukkan 1 gelas warna coklat ke dlm loyang...ratakn... masukkn dlm ketuhar... masak selama 5minit sehingga masak(250 darjah, api atas bawah)... setelah masak,tekan kn atas kek dengan penekan kek... jika ada bonjolan, cucuk gunakn lidi @ apa shj dan tekan..
* lapisan ke2 sehingga ke lapisan terakhir guna api ATAS SAHAJA...masak dgn 250darjah selama 5minit atau sehingga keperangan atas kek... jangan hangus....
*Selamat mencuba......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan