share dari link fb ~Buku Resepi
PAI AYAM SEMPOI
Oleh:Zue Taqwallah
Like:www.facebook.com/ bukuresepi
BAHAN-BAHAN (KULIT)
1/2 peket tepung gandum
2 sudu besar minyak zaitun
3 biji telur (kuning sahaja)
1/2 ketul majerin (dicairkan dgn api kecil kemudian disejukkan)
CARA-CARA
Kisar tepung,minyak zaitun dan majerin sehingga menjadi seperti serbuk 'kacang' -tidak bergentel.keluarkan dari pengisar.buat tepung seperti bulatan di dalam bekas,ditengah2 masukkan telur.uli sehingga menjadi doh.tutup dengan plastik.biarkan 'rehat' selama 20 minit.
BAHAN-BAHAN (Inti)
1/2 ketul majerin
1 biji bawang besar-potong dadu*
3 ulas bawang putih-dicicang*
3 keping dada ayam- dicincang halus
1 batang lobak merah -dicincang halus
4 biji cendawan butang-dicincang halus
3 biji ubi kentang-potong dadu
1 sudu kecil lada hitam
1 cawan susu segar
sedikit keju mozarella parut
sedikit daun sup
garam secukup rasa
CARA-CARA
1. Panaskan majerin hingga cair,tumiskan bahan yg bertanda *hingga naik bau
2.Masukkan ayam,kentang,lobak dan susu segar,biar reneh sehingga ubi kentang & lobak merah lembut (tutup periuk supaya cepat lembut-pastikan api tidak terlalu besar)
3.Bila bahan yg kedua tadi sudah lembut dan pekat masukkan cendawan,lada hitam,daun sup,garam secukup rasa.Gaul sebati
4.Biar sejuk
CARA-CARA menyiapkan pai
*Boleh guna bekas aliminium utk pai atau bekas bulat pembakar biasa
*tambahan 2 biji telur -ambil kuning sahaja utk sapuan pada kulit pai
Sementara menunggu inti sejuk,doh juga sudah direhatkan tadi.cubit bulat2 doh kemudian dileperkan dengan penggelek.masukkan adunan doh yg dileperkan tadi ke dlm acuan aliminium.Masukkan inti ,diatas inti taburkan dengan keju mozarella.kemudian ambil selapis lagi doh yg dileperkan tutup inti.tekan hujung adunan tadi dengan garfu,sapukan kuning telur.teruskan sehingga habis adunan
bakar di dlm oven 180-200' selama 35-40minit
NOTA:
dada ayam boleh digantikan dengan daging hancur,sardin,ikut kesukaan masing-masing
jika tiada acuan boleh saje buat adunan kecil-kecil seperti bebola
SELAMAT MENCUBA
Oleh:Zue Taqwallah
Like:www.facebook.com/
BAHAN-BAHAN (KULIT)
1/2 peket tepung gandum
2 sudu besar minyak zaitun
3 biji telur (kuning sahaja)
1/2 ketul majerin (dicairkan dgn api kecil kemudian disejukkan)
CARA-CARA
Kisar tepung,minyak zaitun dan majerin sehingga menjadi seperti serbuk 'kacang' -tidak bergentel.keluarkan dari pengisar.buat tepung seperti bulatan di dalam bekas,ditengah2 masukkan telur.uli sehingga menjadi doh.tutup dengan plastik.biarkan 'rehat' selama 20 minit.
BAHAN-BAHAN (Inti)
1/2 ketul majerin
1 biji bawang besar-potong dadu*
3 ulas bawang putih-dicicang*
3 keping dada ayam- dicincang halus
1 batang lobak merah -dicincang halus
4 biji cendawan butang-dicincang halus
3 biji ubi kentang-potong dadu
1 sudu kecil lada hitam
1 cawan susu segar
sedikit keju mozarella parut
sedikit daun sup
garam secukup rasa
CARA-CARA
1. Panaskan majerin hingga cair,tumiskan bahan yg bertanda *hingga naik bau
2.Masukkan ayam,kentang,lobak dan susu segar,biar reneh sehingga ubi kentang & lobak merah lembut (tutup periuk supaya cepat lembut-pastikan api tidak terlalu besar)
3.Bila bahan yg kedua tadi sudah lembut dan pekat masukkan cendawan,lada hitam,daun sup,garam secukup rasa.Gaul sebati
4.Biar sejuk
CARA-CARA menyiapkan pai
*Boleh guna bekas aliminium utk pai atau bekas bulat pembakar biasa
*tambahan 2 biji telur -ambil kuning sahaja utk sapuan pada kulit pai
Sementara menunggu inti sejuk,doh juga sudah direhatkan tadi.cubit bulat2 doh kemudian dileperkan dengan penggelek.masukkan adunan doh yg dileperkan tadi ke dlm acuan aliminium.Masukkan inti ,diatas inti taburkan dengan keju mozarella.kemudian ambil selapis lagi doh yg dileperkan tutup inti.tekan hujung adunan tadi dengan garfu,sapukan kuning telur.teruskan sehingga habis adunan
bakar di dlm oven 180-200' selama 35-40minit
NOTA:
dada ayam boleh digantikan dengan daging hancur,sardin,ikut kesukaan masing-masing
jika tiada acuan boleh saje buat adunan kecil-kecil seperti bebola
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan