share dari link fb ~ Tahrunnisah Jali added 7 new photos.
Resepi Blueberry Cheese Tart
Resepi asal dr kak Azita Zain
Dicuba/diolah dr segi cara2nya oleh Tahrunnisah Jali
Bahan-bahan untuk Shell tart
170 gm majerin (saya guna butter)
50 gm gula icing
1 biji telur gred C
1 sudu teh esen vanilla
290 gm tepung gandum
Cara-cara :
1. Pukul majerin dan gula dengan senduk kayu. Jangan lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang
lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart. Kemaskan doh di
dalam acuan tart dan potong lebihan doh dengan pisau di bahagian tepi-
tepi acuan tart. Cucuk dasar doh dengan garfu atau pencungkil gigi
sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170C sehingga masak dlm 15-20 minit sehingga doh
bertukar menjadi warna perang menggunakan api atas bawah.
6. Sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara sekiranya tidak
digunakan terus.
Nota :
Jika menggunakan telur gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi terlalu keras.
(b) CREAM CHEESE FILLING
Sumber : Kak Azita Zain
Bahan-bahan :
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor
1 biji telur saiz B
1/2 sudu teh esen vanilla/ esen lemon
filling blueberry
(saya menggunakan pewarna pink(bunga) , hijau(daun) dan coklat emulco(batang)
Cara-cara :
1. Keluarkan Cream cheese dr peti sejuk..biarkan pada suhu bilik sekitar 30
minit. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Jgn terlalu lama
juga memutar..sekadar sebati sahaja
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi. Part ni jangan terlalu lama
sehingga cheese mencair... agak2 dah sebati semuanya terus stop..saya
mix sekejap je menggunakan mixer . Masukkan adunan kedalam piping
bag.
3. Masukkan filling blueberry ke dalam kulit tat.
4. Pipekan cream cheese ke atasnya sehingga membukit. (sampai ke
bahagian sisi crust)
5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan
beberapa titik pewarna serta kacau sebati. (saya hanya guna 1 sudu kecil
adunan warnakan utk bunga dan daun masukkan dlm plastik kecil dan
gunting hujung plastik sedikit sahaja. untuk coklat emulco saya tak letak
adunan cheese..nanti gunakanpencungkil gigi lorekkan sahaja pewarna
tu utk bahagian batang
6. Utk bunga saya pipekan bulat2 kecil utk dijadikan kelopak bunga dan utk
daun just lorek sikit utk daun
Bakar selama 10-15 minit pada suhu 160 C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit dua lagi. Sentiasa perhatikan keadaan cheese tart dlm oven ye..nampak berkilat cantik cuba buka oven n guna jari jika tak lekat maknanya dah masak..jika over cook nanti cream cheese akan merekah.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan