Ahad, 25 November 2012

~ Laksam ~


share dari link fb sahabat ~Siti Rohaya Abdul Razak ~ dari group 
Hidangan Sedap
~ Laksam ~
Bahan-bahannya :-

3 cawan tpg beras
1/2cawan tpg gandum
4 1/2 cawan air suam
Bancuh semua bahan-bahan.

Sementara itu didihkan air kukusan. Leserkan tudung periuk dengan sedikit minyak masak untuk mengelak dari melekat. Panaskan tudung periuk terlebih dulu sebelum menuang bancuhan tepung laksam.Tuang satu senduk adunan ke atas tudung periuk.Kukus hingga masak, nampak permukaan menggelembung menunjukkan laksam sudah masak boleh diangkat rehat sebentar sebelum digulung. Kukus bancuhan tepung tadi hingga habis.

KUAH LAKSAM:
6 ekor ikan kembong bersaiz besar (direbus, asingkan isi dan tulang )
1 inci halia
2 ulas bawang putih
2 Biji bawang besar
2 sudu besar lada hitam ditumbuk halus
semangkuk santan
3 keping asam keping
daun kesum
garam dan gula secukup rasa

Cara membuat kuah laksam
Dalam periuk satukan semua bahan-bahan di atas. Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak. Masaklah hingga mendidih. 

Ulamnya
timun diracik halus
kacang panjang dipotong halus
taugeh
daun kesum diracik halus
Bunga kantan dimayang halus
limau kasturi

Sambalnya
beberapa tangkai cili kering ditumbuk lumat dengan garam

**SELAMAT MENCUBA**

Tiada ulasan:

Catat Ulasan