share dari link fb ~Resepi Bonda
MURTABAK LAPIS
BAHAN-BAHANNYA :
22 keping + 1/2
keping biskut cream cracker
200 g daging cincang
1 1/2 camca besar
rempah kari daging
150 g bawang besar
yang telah didadu
2 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 cm halia*(*dikisar
halus)
150 ml susu cair +
200 ml santan
1/2 cawan air
1 1/2 camca besar
minyak masak
3 biji cili merah,
dihiris (boleh kurangkan)
3 tangkai daun sup,
dihiris
3 biji telur,
dipukul sedikit
2 camca besar
mentega
Garam, serbuk lada
sulah dan sedikit gula
CARA MEMBUATNYA :
UNTUK INTINYA :-
Panaskan minyak, tumis bahan kisar halus dan rempah hingga harum, masukkan
daging, kacau rata dan tuang air, kacau rata. Bila kering, masukkan bawang
besar, garam, lada sulah dan sedikit gula, kacau hingga bawang layu. Rasa dan
jika ok matikan api dan alihkan dalam bekas lain. (Mat campur sekali cili hiris
dan daun sup, kacau rata)..
UNTUK MURTABAK
CRACKER :- Alas dasar tin dengan aluminum foil, sapu dengan mentega, sapu juga
bahagian tepi tin. Ambil 7 keping biskut dan kerat dua (biar sama besar) +
dengan 1/2 keping = 15 bahagian. Rendam sekejap 3 keping biskut + 3 keping
biskut yg 1/2 bahagian tadi dalam bancuhan susu + santan dan susun pada dasar
tin. Masukkan 1/5 bahan no. 1, ratakan dan curah sedikit telur tadi (anggaran
1/5 juga). Buat kaedah yang sama untuk baki biskut dan bahan no.1 juga telur.
Untuk lapisan
terakhir, jika ada lebihan telur, bancuh dengan bahan susu + santan, kacau rata
dan tuang atas biskut tadi hingga rata. Sudukan mentega atasnya dan bakar dalam
oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 45 minit atau hingga masak.
Biarkan betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan