Isnin, 31 Disember 2012

KENTANG PUTAR


Resipi dari ~Naa Suhana

KENTANG PUTAR

Bahan2
kentang 10 bj(sy buat 6 bj aje
1/2 fresh milk(sy guna susu segar ducth lady)
mentega @butter sedikit(sy guna butter cup)
1 sudu kecil serbuk lada itam
grm secukupnye..(agak2)

CARA MEMBUATNYE..
Buang kulit kentang,pas tue potong dadu,
rebus,masukkan 1 sudu garam..
sejat kentang tadi...pas tue tumbuk.kala nk blender campur susut.(sy tumbuk je)pas buh lada itam,susu secukupnye n butter dlm 1 sudu..gaul sume sebati..guna scop aiskrim..buh dlm mangkuk..leh hidang..curah sos panas2..
.........................................................................
SOS KENTANG PUTAR.

BAHAN2.
650 ml air
5 sudu besar stok ayam(brand maggi)sy guna kiub maggi aym je(dlm 2@3 ketul)
1 bj bwg besar holland(cincang)
1 btg saderi(cincang)
40 gm mentega?sy guna buttercup)
20 gm tpg gandum
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram(x isi x pe)
serbuk lada itam secukupnye (sy tumbuk lada itam dlm 1 sudu)

CARA2..
masukkan air dgn stok aym,saderi n bwg bsr tadi hingga mendidih.dlm 10 minit..tapis ke dlm mangkuk.ambil air sahaja.
cairkan mentega dlm periuk yg lain dan masukkan tpg gandum.kacau atas api kecil, agak kekuningan sedikit,tuang air rebusan tadi sedikit demi sedikit kacau supaya tak bergentel.masukkan sos tadi,kicap pekat sikit...(rasa dulu br tambah grm(sbb bahan2 tadi dh masin)..kala tercair leh tambah tpg jagung(tp pastikan bancuh dulu tpg ngan sedikit air br masukkan dlm periuk tadi.)kala pekat leh tambah air sikit...leh curah atas kentang putar panas2.
SELAMAT MENCUBA..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan