Isnin, 31 Disember 2012

ROTI NAIK PAHANG......resipi Tok Mak Chah Ramlan

share dari  link fb group hidangan sedap - Resipi dari ~Chah Ramlan
ROTI NAIK ............. menu petang semalam.... ciicah dgn nescafe panas ....perhhhhh.

ROTI NAIK PAHANG......resipi Tok Mak
BAHAN-BAHANNYA;-
1 BIJI TELUR.
2 SUDU BESAR SUSU PEKAT MANIS.
3/4CWN GULA.
2 SUDU KECIL IBU ROTI@MAURIPAN .
2 SUDU BESAR MARJERIN.
1 SUDU KECIL SORTENING.
500 GM TEPUNG GANDUM
300 ML AIR ( AIR = SUSU MANIS + TELOR )
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG

Campurkan semua bahan kecuali majerin & shortening.
Uli sehingga agak-agak sebati masukkan majerin dan shortening.
Uli lagi sehingga nampak dia tak melekat di mangkok & di jari. Biarkan sehingga naik . Setelah naik tumbuk2kan buang angin .
Bahagi doh pada 30 gm dan bulat2kan . Masukkan dlm loyang yg digilis dgn majerin. 
Biarkan naik sekali lagi. Bakar pada suhu 180'c selama 20-25 minit. mengikut oven masing-masing 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan