Ahad, 15 Februari 2015

RESEPI AYAM PERCIK

share dari link fb ~ Resepi Lauk Pauk Kuih Muih Melayu



RESEPI AYAM PERCIK


Bahan-bahan

1 ekor ayam saiz sederhana ( di potong dan dibersihkan )

2 biji bawang besar (dikisar)


4 ulas bawang putih (dikisar)

1 inci halia (dikisar)

1 inci kunyit hidup ( dikisar )

1 sudu teh jintan manis ( dikisar )

1 sudu teh jintan putih ( dikisar )

1 sudu makan ketumbar ( dikisar )

2 batang serai (dikisar)

3 -4 biji buah keras ( dikisar )

2 sudu besar cili kisar

1 biji kelapa diambil 1 liter santan -

1 keping asam gelugur

Garam dan gula secukup rasa

air secukupnya untuk kuah

Minyak masak untuk menumis


Cara Penyediaan


1. Satukan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, serai, jintanmanis, jintan putih, biji ketumbar, buah keras dan cili kisar dalam blender kemudian kisar bahan2 hingga hancur.


2. Tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak, kemudian masukkan santan dan air.


3. Masak dan kacau hingga kuah mendidih.


4. Masukkan sedikit garam, asam gelugur dan gula. Sesuaikan rasanya.


5. Masukkan ayam yang telah dipotong2 dan dibersihkan tadi kedalam kuah dan masaklah hingga ayam 3/4 masak.


6. Setelah ayam 3/4 masak keluarkan ayam tadi dan ketepikan.


7. Sementara itu, kuah ayam tadi dimasak hingga pekat dan diangkat.


8. Susun ayam tadi di dalam tray, lumurkan dengan kuah tadi dan bakar dalam oven selama 20 – 25 minit.


9. Balik2kan ayam tadi dan lumur sekali lagi dengan kuah dan bakar selama 20 – 25 minit lagi….


10. Angkat dan sedia utk dihidangkan.


** ayam boleh juga di bakar di atas arang… tp saya bakar dalam oven utk lebih mudah.


LIKE & SHARE
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan