Selasa, 14 Julai 2015

Kek gula hangus @ Kek sarang semut

share dari link fb ~ Ringkas Tapi Sedap

Kek gula hangus @ Kek sarang semut

Sumber : cida de'nuanza

Bahan2

ni utk wat gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan

✔ 2 cawan gula pasir
✔ 2 cawan air mendidih
✔ 3 sudu besar (penuh) mentega

Cara:

✔ masukkan gula dlm kuali atau periuk
bukak api sederhana kecil...
sentiasa kacau2 gula sampai larut
sampai warna jadi keemasan macam madu..
kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik
nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula tu hangit

✔ pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2
sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
✔ gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air...
cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan

Bahan lain:

✔ 7 biji telur saiz A
✔ 2 cawan tepung gandum
✔ 1/2 tin susu pekat manis disukai ramai
✔ 2 sudu teh soda bikarbonat
✔ 1 sudu teh baking powder
✔ 1 sudu teh esen vanila

Cara:

✔ pukul telur sampai kembang
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je)
✔ masukkan susu pekat
kasi blend lagi sampai sebati
masukkan pulak esen vanila

✔ ayak tpg gandum + soda + baking powder
masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
blend lagi!

✔ bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
biarkan sejuk sblm potong

(utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut) 

Selamat Mencuba!! 

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan