Selasa, 14 Julai 2015

SERUNDING DAGING

share dari link fb ~ Resepi Masakan Sayur

SERUNDING DAGING

BAHAN-BAHAN 

1 kg daging 
1 1/2 biji kelapa 
15 tangkai cili kering
1 s/b ketumbar (goreng tanpa minyak dan tumbuk pecah sikit)

BAHAN YG DIKISAR

500 gm bawang merah
10 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
5 batang serai
2 inci halia
Garam dan gula secukup rasa

CARA PENYEDIAAN

- Rebus daging hingga empuk, kemudian siat sehingga halus.
- Air rebusan daging jangan dibuang, gunakan untuk memerah santan. Perah santan lebih kurang tiga cawan.
- Masukkan pati santan bersama bahan kisar & daging dan jerang di atas api sederhana.
- Bila hampir kering, masukkan ketumbar yg ditumbuk kasar. Kacau sehingga ia kering.
- Sejukkan dan simpan.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan