Rabu, 22 Julai 2015

Lempuk durian

share dari link fb ~ Casadiab Kayu Manis Ceylon

Baru selesai menyiapkan lempuk durian. Utk lempuk yg power, guna kan isi durian yg baik dan hanya campur gula. Saya selalu guna nisbah gula: durian; 1:6 . Agak2 pun boleh ikut manis yg kita suka. Jgn campur walau sedikit pun tepung! Letak beberapa biji durian bersama, masak Isi durian & gula hingga lempuk tak melekat lagi dengan biji durian yg dimasukkan bersama tu. Kalau ter kurang masak, lempuk akan lembik, Kalau terlebih masak pula, lempuk akan keras dan naik gula. Tak sedap nanti. (Saya guna kan durian kampung, hasil kebun Abah di Batu Pahat... Rasa lempuk durian kampung Lebih sedap Dari rasa lempuk durian kahwin)

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan