Resipi dikongsi dari Sha Izza
Sha Izza
Sha Izza
RESEPI NASI AYAM PENYET
~~**~~***~~~***~~~***~~~**
( 4 org makan )
Untuk Ayam
• ½ ekor ayam
• Sdikit jintan manis , jintan putih dan ketumbar
• Serbuk kari ayam
• Serbuk kunyit @ kunyit hidup ( pon boleh )
• Sdikit serbuk lada putih
• 2 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• Garam secukup rasa
• Minyak utk mgoreng
• Tepung beras
Cara Masak Ayam
~~~~~~~~~~~~~~
• Rebus ayam slama 10 minit bersama halia dan sedikit garam ( air rebusan ayam disimpan utk masak nasi dan buat sup ) dan ketepikan
• Kisar smua bahan ( kecuali minyak masak )
• Lumur bahan tadi pada ayam dan perap semalaman (lg sedap perap lama2 )
• Simpan lebihan bahan perapan utk salut pada tauhu dan tempe (dgoreng)
• Setelah perap golekkan pada tepung beras dan goreng
Untuk Sambal
~~~~~~~~~~~
• Sedikit minyak masak
• 3 biji lada besar ( lebihkan klau nk pedas )
• 10 biji cili padi
• 1 biji bwg besar (dhiris)
• 2 biji bwg putih (dhiris)
• 2 biji tomato (ptong 4)
• Sdikit belacan (dbakar)
• Sdikit Ikan bilis
• Sdikit gula merah (gula melaka pon boleh)
Cara Buat Sambal
~~~~~~~~~~~~~~
• Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing . Angkat dan ketepikan
• Masukkan bwg merah,bwg putih dan cili , stelah layu msukkan tomato , gaul rata dan ttup api
• Msukkan smua bahan utk sambal ( kecuali ikan bilis td ) dalam pengisar atau lesung batu ,kisar atau tumbuk hingga separa halus
• Msukkan sambal dlm kuali dan panaskan serta perasakan dgn garam dan gula merah seckup rasa
Untuk Nasi
~~~~~~~~~
• 1 ½ pot beras dibasuh dan toskan
• 3 biji bwg putih (dketuk @ dhiris )
• Sdikit kulit kayu manis
• 2 kuntum bunga lawang yg kecil
• 2 biji buah pelaga
• Sdikit butter (izza guna myk goreng ayam je)
• Kiub pati ayam @ serbuk pati ayam (sbb da masin)
• Garam (jika perlu)
• Air rebusan ayam (kuantiti air bgantung atas beras yg dgunakan)
Cara Masak Nasi
~~~~~~~~~~~~~
• Tumis bwg putih , bunga lawang , kulit kayu manis dan buah pelaga hingga wangi
• Masukkan air rebusan ayam ikut sukatan beras
• Masukkan serbuk ayam @ kiub ayam
• Masak hingga air menggelegak
• Masukkn beras kacau sebati dan pindahkan ke dalam periuk nasi elektrik
• Masak seperti biasa
Untuk Sup
~~~~~~~~
• Ambil air rebusan ayam , tambahkan sdikit garam jika perlu
• Boleh masukkan sup bunjut klu ada ( izza x letak pon)
• Bila da mggelegak ttup air
• Tabur hirisan daun sup dan bwg goreng
SELAMAT MENCUBA DAN MENJAMU SELERA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~**~~***~~~***~~~***~~~**
( 4 org makan )
Untuk Ayam
• ½ ekor ayam
• Sdikit jintan manis , jintan putih dan ketumbar
• Serbuk kari ayam
• Serbuk kunyit @ kunyit hidup ( pon boleh )
• Sdikit serbuk lada putih
• 2 ulas bawang putih
• 1 inci halia
• Garam secukup rasa
• Minyak utk mgoreng
• Tepung beras
Cara Masak Ayam
~~~~~~~~~~~~~~
• Rebus ayam slama 10 minit bersama halia dan sedikit garam ( air rebusan ayam disimpan utk masak nasi dan buat sup ) dan ketepikan
• Kisar smua bahan ( kecuali minyak masak )
• Lumur bahan tadi pada ayam dan perap semalaman (lg sedap perap lama2 )
• Simpan lebihan bahan perapan utk salut pada tauhu dan tempe (dgoreng)
• Setelah perap golekkan pada tepung beras dan goreng
Untuk Sambal
~~~~~~~~~~~
• Sedikit minyak masak
• 3 biji lada besar ( lebihkan klau nk pedas )
• 10 biji cili padi
• 1 biji bwg besar (dhiris)
• 2 biji bwg putih (dhiris)
• 2 biji tomato (ptong 4)
• Sdikit belacan (dbakar)
• Sdikit Ikan bilis
• Sdikit gula merah (gula melaka pon boleh)
Cara Buat Sambal
~~~~~~~~~~~~~~
• Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing . Angkat dan ketepikan
• Masukkan bwg merah,bwg putih dan cili , stelah layu msukkan tomato , gaul rata dan ttup api
• Msukkan smua bahan utk sambal ( kecuali ikan bilis td ) dalam pengisar atau lesung batu ,kisar atau tumbuk hingga separa halus
• Msukkan sambal dlm kuali dan panaskan serta perasakan dgn garam dan gula merah seckup rasa
Untuk Nasi
~~~~~~~~~
• 1 ½ pot beras dibasuh dan toskan
• 3 biji bwg putih (dketuk @ dhiris )
• Sdikit kulit kayu manis
• 2 kuntum bunga lawang yg kecil
• 2 biji buah pelaga
• Sdikit butter (izza guna myk goreng ayam je)
• Kiub pati ayam @ serbuk pati ayam (sbb da masin)
• Garam (jika perlu)
• Air rebusan ayam (kuantiti air bgantung atas beras yg dgunakan)
Cara Masak Nasi
~~~~~~~~~~~~~
• Tumis bwg putih , bunga lawang , kulit kayu manis dan buah pelaga hingga wangi
• Masukkan air rebusan ayam ikut sukatan beras
• Masukkan serbuk ayam @ kiub ayam
• Masak hingga air menggelegak
• Masukkn beras kacau sebati dan pindahkan ke dalam periuk nasi elektrik
• Masak seperti biasa
Untuk Sup
~~~~~~~~
• Ambil air rebusan ayam , tambahkan sdikit garam jika perlu
• Boleh masukkan sup bunjut klu ada ( izza x letak pon)
• Bila da mggelegak ttup air
• Tabur hirisan daun sup dan bwg goreng
SELAMAT MENCUBA DAN MENJAMU SELERA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
TQ ye bg resepi ni.ni kali pertama mencuba... sedap sgt2.
BalasPadamsaya pun dpt dari sahabat dari link fb dia sha izza ..kredit terbaik utk beliau. alhamdulillah saya sendiri pun belum mencuba org lain yg lebih dahulu cuba...
BalasPadam