Oleh:Naimah Md Ludin
Like: Buku Resepi
utk kulit
2/3 cawan tepung gandum
1/3 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
garam secukup rasa(agak2 je)
gula 1/3 cawan
telur saiz A sebiji
air 1 cawan lebih skit
asen vanila 1 penutup esen
setitik pewarna kuning
1 sudu kecik baking powder
1 sudu kecik soda bikarbonat
campur semua dlm blander, bland ja smpai sebati
tuang dalam mangkuk smbil tapis
simpan dlm peti ais 3 jam
(tp sy simpan 1/2 jam ja..hehehhe..xsabo)
untuk filling
kacang tanah tumbuk/bland..yg dh siap sangai tau..beli siap pun xpa..ada jual
jagung cream dlm tin
gula
cara
kalau guna non stick pan xperlu sapu minyak
tuang satu senduk dlm pan
layangkan smpai sekata
bila berbuih2 tabur gula, jagung n kacang tanah
tutup pan..dlm 2 mnit lipat dua
sedia hidang
nak comel sapu planta ka mentega atas apam..nampak kilat2
kalau nak nipis n rangup, tuang 1/2 senduk adunan dlm pan dan layangkan pan smpai adunan sekata
* sy guna nonstick pan vantage saiz 20cm
Blog saya yg lain
boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan