share dari link fb ~Cilibangi UKM
Tumis asam pedas nyonya
Bahan - bahan
- 2 ekor ikan keli
- minyak untuk menumis
- 6 batang bendi kecil
- 500 ml air asam jawa ( sederhana pekat )
- 1 kuntum bunga kantan ( hiris kasar )
Bahan kisar
- 6 ulas bawang merah
- 3 tangkai cili merah
- 2 batang serai
- 2.5 cm lengkuas
- 2.5 cm kunyit hidup
- 10 tangkai cili kering ( kisar beransingan )
- sedikit belacan
- garam dan gula secukup rasa
Cara- cara
1) Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan -bahan kisar hingga terbit minyak dan naik bau
2) Masukkan air asam jawa, ikan, gula dan garam secukup rasa dan tunggu hingga mendidih
3) Masukkan bunga kantan pula
4) Apabila kuah mula mendidih, masukkan kacang bendi dan kacau. biarkan hingga 5 minit
5) Tutup periuk dan padamkan api
6) Makanan sedia untuk dihidang
Selamat mencuba !
#Cilibangi
Bahan - bahan
- 2 ekor ikan keli
- minyak untuk menumis
- 6 batang bendi kecil
- 500 ml air asam jawa ( sederhana pekat )
- 1 kuntum bunga kantan ( hiris kasar )
Bahan kisar
- 6 ulas bawang merah
- 3 tangkai cili merah
- 2 batang serai
- 2.5 cm lengkuas
- 2.5 cm kunyit hidup
- 10 tangkai cili kering ( kisar beransingan )
- sedikit belacan
- garam dan gula secukup rasa
Cara- cara
1) Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan -bahan kisar hingga terbit minyak dan naik bau
2) Masukkan air asam jawa, ikan, gula dan garam secukup rasa dan tunggu hingga mendidih
3) Masukkan bunga kantan pula
4) Apabila kuah mula mendidih, masukkan kacang bendi dan kacau. biarkan hingga 5 minit
5) Tutup periuk dan padamkan api
6) Makanan sedia untuk dihidang
Selamat mencuba !
#Cilibangi
Blog saya yg lain
boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
- blog - Sepanjang Jalan Kehidupan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan