KERAPU STIM LIMAU
Bahan :
Seekor ikan kerapu @ siakap
Halia 3 cm- dihiris memanjang
bawang putih -dihiris
5 biji cili padi-dihiris memanjang
1 sudu makan sos tiram
daun ketumbar- dipotong sederhana
4 biji limau kasturi
garam secukup rasa
sedikit minyak utk menumis
air secukupnya utk merebus
Cara2nya:
1. sapu garam seluruh badan ikan dan sumbat perutnya dgn separuh halia yg dihiris tadi. Biarkan 10 minit.
2. Panaskan minyak pastuh tumis bawang putih, halia & cili padi sampai naik bau.
3. Masukkan sos tiram dan seterusnya air.
4. Setelah mendidih, masukkan ikan bersama separuh daun ketumbar yg dipotong tadi. tutup kuali dgn penutup dan tunggu sampai masak.
5. Dah sesuaikan rasa dgn garam, boleh la angkat & hidang dalam pinggan besar. Taburkan daun ketumbar yg separuh lagi dan jus buah limau kasturi.
SELAMAT MENCUBA
Bahan :
Seekor ikan kerapu @ siakap
Halia 3 cm- dihiris memanjang
bawang putih -dihiris
5 biji cili padi-dihiris memanjang
1 sudu makan sos tiram
daun ketumbar- dipotong sederhana
4 biji limau kasturi
garam secukup rasa
sedikit minyak utk menumis
air secukupnya utk merebus
Cara2nya:
1. sapu garam seluruh badan ikan dan sumbat perutnya dgn separuh halia yg dihiris tadi. Biarkan 10 minit.
2. Panaskan minyak pastuh tumis bawang putih, halia & cili padi sampai naik bau.
3. Masukkan sos tiram dan seterusnya air.
4. Setelah mendidih, masukkan ikan bersama separuh daun ketumbar yg dipotong tadi. tutup kuali dgn penutup dan tunggu sampai masak.
5. Dah sesuaikan rasa dgn garam, boleh la angkat & hidang dalam pinggan besar. Taburkan daun ketumbar yg separuh lagi dan jus buah limau kasturi.
SELAMAT MENCUBA
Blog saya yg lain
boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
- blog - Sepanjang Jalan Kehidupan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan