Resepi Kerepok Lekor Terengganu
Bahan-bahannya
12 ekor ikan kembong (kalau nak guna ikan selayang pun ok)
½ cawan tepung sagu
Garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya
1. Bersihkan ikan buang kulit dan ambil isinya sahaja.
2. Masukkan isi ikan tadi dan blend sehingga lumat atau hancur.
3. Kemudian, masukkan isi ikan yang telah diblend itu ke dalam besen dan campurkan garam serta tepung sagu.
4. Uli sehingga semua bahan tersebut sebati.
5. Selepas itu, ambil sedikit adunan tadi gentelkannya secara memanjang.
6. Dalam periuk, rebus air sehingga mendidih. Kemudian masukkan keropok yang telah digentel tadi. 7. Bila keropok timbul menandakan bahawa ia telah masak dan bolehlah ditutup api.
8. Angkat keropok tadi dan toskan.
*Kalau orang Terengganu memang dah biasa makan keropok rebus ni. Kalau orang luar mereka kurang gemar sebab ada yang kata macam mentah lagi. tapi anak dan suami saya makan je. Hihihihi. Jadi kalau nak makan gini terus pun boleh, nak goreng dulu pun boleh. terpulang pada selera masing-masing.
Haaa, mudahkan? Selamat mencuba
Blog saya yg lain
boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
- blog - Sepanjang Jalan Kehidupan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan