Rabu, 23 April 2014

~Resepi Ayam Percik...

share dari link fb ~ Tahrunnisah Jali


~Resepi Ayam Percik... 

ayam seekor potong 4 @6 atau terpulang saiz 
2 biji bawang besar **
3 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
1/2 inci lengkuas**
3 batang serai dititik
1/2 inci kunyit hidup **
15-25 tangkai lada kering yang direbus ** ikut kepedasan masing2 ye
1 sudu kecik halba
1 inci belacan 
400ml santan pekat /2 cawan santan pekat
5 sudu besar minyak masak
1 1/2 - 2 sudu besar gula
sedikit garam 

*(nak tau cili kering ni pedas atau tidak dgn lihat kulit lada kalau kerinting kurang pedas berbanding dgn lada yang licin kulitnya.

caranya
1. kisar bahan2 bertanda **
2. Panaskan periuk dengan 5 sudu besar minyak... masukkan bahan2 bertanda ** tumis sehingga naik bau masukkan serai yang dititik, belacan, halba. Masak hingga ia pecah minyak...selagi tak pecah selagi tu kacau ye..
3. masukkan ayam kacau2 tutup sekejap dgn penutup ..nanti air ayam kluar... bukak smula kacau lagi.. kemudian masukkan santan pekat tadi...kacau dan tutup dgn tudung...kemudian kacau2 la ayam percik ni sehingga kuah pekat...
4. Ambil ayam tadi yang dah masak dan bakar smula (samada dlm oven, atau alat pemanggang, atau bakar atas dpur ...bakar sambil ambil sikit minyak dan kuah tu letak atas ayam yang sedang dibakar... bakar tu sekejap memadai..nak bagi bahagian luar garing dan sedap
5. letak atas pinggan letak ayam dan tuang kuah pekat tadi..
Blog saya yg lain boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan