Jumaat, 4 Julai 2014

SAMBAL SOTONG CILI PADI

share dari link fb ~Resipi Kek & Biskut Raya
 
SAMBAL SOTONG CILI PADI

300 g sotong ( di bersihkan dan di potong2 )
10 -15 cili padi ( ikut kepedasan yang diingini ) – dikisar
1 labu bawang besar ( dikisar )
3 ulas bawang putih ( dikisar )
1/2 inci halia ( dikisar )
1 batang serai ( di kisar )
1 biji buah tomato ( di kisar )
2 sudu besar santan pekat atau susu cair
garam secukup rasa
gula secukup rasa
perasa ( optional )
minyak untuk menumis

Cara Penyediaan
1. Tumis bahan2 yang telah dikisar hingga kering air dan pecah minyak. 
2. Masukkan susu cair atau santan, garam, gula dan perasa ke dalam bahan tumisan. 
3. Kacau rata dan masak lagi hingga betul- betul kering airnya.
4. Masukkan sotong dan sesuaikan rasa. Bila sotong masak bolehlah di angkat dan dihidangkan.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan