Selasa, 23 September 2014

Resepi Pau Goreng

share dari link fb ~ Resepi Kek & Puding

Resepi Pau Goreng

Bahan-Bahan :

Bahan Pau:

500 gm tepung kuih pau
6 gm yis segera
50 gm minyak sayur
1/2 sudu teh garam
100 gm gula halus
250 gm air suam
Bahan inti:

200 gm kacang merah
100 gm gula perang
½ sudu teh gula merah
½ sudu teh garam
3 sudu makan minyak masak
Cara Membuat:

1. Untuk membuat inti pau, rebus kacang merah sehingga separuh kembang.Kemudian masukkan kacang dan air ke dalam bekas pengisar dan kisar sehingga halus.

2. Masukkan ke dalam periuk bersama gula perang, gula merah dan garam. Kacau rata dan masak sehingga pekat. Angkat dan sejukkan.

3. Untuk membuat kulit pau pula, masukkan tepung ke dalam mangkuk adunan.

4. Selepas itu satukan air, yis, minyak, gula dan garam. Uli adunan ini selama lima minit.

5. Bentuk doh menjadi panjang dan potong doh setiap satu menjadi 50 gm. Kemudian simpan doh selama 10 minit dengan ditutup plastik.

6. Setelah 10 minit, ambil doh dan tepekkan menjadi bulat.

7. Kemudian isikan intinya dan selepas itu ditutup dan dibulatkan. Simpan selama sejam.

8. Selepas sejam barulah digoreng dengan minyak sederhana panasnya. Goreng sehingga warna keperangan.

Blog saya satu lagi yg boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan