Ahad, 28 Jun 2015

Jeruk Maman & KARI DAGING UMBUT PISANG

share dari link fb ~ Kongsi Kongsi Resepi

KARI DAGING UMBUT PISANG
=======================
Anak Lambat Bercakap? Klik ➨➨ Ragam Anak
.
Bahan-bahan:
Sedepa panjangnya umbut pisang (2 batang)
1/2 kg daging segar (klu part urat2 lagi sedap)
2 bungkus serbuk kari daging.
Kerisik segar dari 1/2 biji kelapa.(lebih kurang 7-8 sudu)
5 ulas bawang merah dan putih.(ditumbuk)
Santan secukupnya.
Minyak untuk menumis.
Sedikit garam
.
Cara-cara Penyediaan:
- Umbut pisang dipotong menyerong. Buang tali sawangnya yang merambu-rambu tu..
- Daging dipotong dan dibersihkan. Digaul dengan serbuk kari dan kerisik.
- Panaskan minyak. Tumis bawang hingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan daging.Perlahankan api dan biarkan daging mengeluarkan airnya untuk 2 minit,masukkan garam.
- Masukkan santan.Api tu volume sederhana je.
- Masukkan umbut pisang.Tunggu hingga umbut layu dan empuk.
- Siap dan hidangkan..
share dari link fb ~ Resepi Bonda

Jeruk Maman

600g sayur mamam segar petik daunnya, bersihkan dan toska
air masak yang benar2 sejuk (kena tenggelamkan sayur ni)
garam secukup masin (bancuhkan garam dengan air sejuk, kalau kita rasa dah masin tapi kena tambah garam sedikit lagi untuk buat jeruk ni)
nasi sejuk anggaran 2sb lebih.
gaulkan garam dan air dahulu kemudian masukkan nasi sejuk gaulkan pada sayur maman. 
letakkan di dalam bekas botol yang bersih dan bertutup rapat.

* setelah 2hari bolehlah di makan.

** ambil sedikit jeruk maman ni, sedap di makan dengan sedikit campuran kelapa parut, ikan bakar/ikan rebus goreng dan patah patahkan cili api dalamnya.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan