Rabu, 17 Jun 2015

Resepi Biskut kacang@mazola

share dari link fb ~  Resepi kuih raya added 2 new photos.
Oleh kerana ramai yg respon.. saya sharekan resepi air tangan mak saya.. masa belajar kat utm dlu.. time raya bawak kuih nie mesti kawan2 cakap sedap n sampai skrg diaorg masih teringat kesedapan itu.. hehe..
Okey resepi biskut kacang@mazola
2 cawan tepung gandum (ayak)
1/2 cawan gula castor (kisar halus@ guna gula ising pun bole.. kalo kurang manis bole tambah 1/4 cawan lg)
1 1/2 kacang tanah (nak lebih sedap letak nisbah yg sama dgn tpg gandum).. dikisar kasar..
1/4 sudu kecil garam
3/4 cawan minyak mazola..
1 biji telur kuning (utk hiasan)
Cara2nya..
Campurkan tepung, garam, gula n kacang gaul bg sebati.. kemudian masukkan minyak mazola sedikit demi sedikit.. kemudian uli sampai bole jadi doh yg lembut... pastu terap atau bentukkan ikut citarasa anda.. sapukan telur kuning n hias ikut citarasa anda..
Bakar pada suhu 165 atau 170 ikut oven masing2.. bakar selama 13 atau 14 minit (bergantung pd jenis oven).. api atas bawah..
*** kalo guna kacang tanah.. goreng tanpa minyak atau panggang dlm oven.. kalo rajin buang kulitnyer.. pastu baru kisar kering..
*** saya suka guna kacang yg besar tu tak tau namanyer.. yg bole terus dimakan.. so takyah nak goreng2 lagi.. nak senang keje.. hehe.. kisar kasar..
*** ada resepi yg letak tpg jagung.. saya dah cuba tp kuih akan jd keras skit.. terpulang ikut rasa masing2 yer..
*** telur kuning kalo nak nampak lebih menarik campurkan dgn pewarna oren..
SELAMAT MENCUBA..
dah cuba buat nanti post pic kat sini ye.. hehe.. 
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan