Isnin, 15 Jun 2015

Resepi Pelbagai jenis Cupcake

share dari link ~Resepi Kuih Muih Hari Raya

Resepi Cupcake Coklat


Bahan-bahan


Bahan A;
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonate
bahan-bahan ini diayak terlebih dahulu.

Bahan B;
4 biji telur
2 cawan gula halus
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak
1 1/2 cawan air panas

cara-cara menyediakannya

pukul telur bersama gula halus sehingga kembang, kemudian masukkan susu pekat dan pukul sekejap. Masukkan minyak dan pukul lagi dengan menggunakan low speed.
Selepas itu masukkan bahan A sedikit demi sedikit, kacau sehingga sebati...masukkan air panas yang telah disediakan tadi.
Akhir sekali sediakan kertas cupcake..masukkan adunan itu tadi dan bakar dalam suhu 180 c selama 15 minit..

Resepi Cupcake Strawberi

Bagi yang sukakan cupcake strawberi, anda boleh cuba resepi cupcake strawberi yang enak ini. Ikuti panduan dibawah dengan cermat.

Bahan-bahan

1. 2/3 cawan strawberry segar (6 biji) -potong kecil-kecil
2. 1 1/2 cawan tepung serba guna (360 gm )
3. 1 sudu kecil baking powder
4. 1/4 sudu kecil garam
5. 1/4 cawan susu segar ( 290ml) boleh guna susu dutch lady
6. 1 sudu kecil vanilla
7. 1 1/2 cawan butter (240 gm)
8. 1 cawan gula (160 gm)
9. 4 biji telur
10. 1 sudu kecil pes strawberry & pewarna pink

Cara-cara menyediakannya

1.Panaskan ketuhar pada suhu 140°C
2.Ayak tepung gandum dan serbuk penaik (baking powder)
3.kemudian Pukul Butter dan gula hingga gebu.
4.Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul.Pukul telur dalam kelajuan minima.
5.Seterusnya masukkan tepung dan susu segar secara selang seli. Gaul hingga adunan sebati. 
6.Masukkan buah strawberry yang telah dipotong, pes strawberry dan pewarna sekaligus dan gaul hingga rata.Masukkan potongan strawberry, pes dan pewarna..
7. Setelah selesai masukkan ke dalam acuan kertas cupcake, jangan masukkan melebihi ¾ acuan.
8.Bakar dengan kepanasan 140°C, 10-15 minit. 

*Hiasan mengikut kreativiti anda sendiri
Resepi Cupcakes Red Velvet Mudah

Bagi anda yang tercari-cari resepi Red Velvet Cupcake, inilah dia resepinya yang begitu mudah untuk dibuat. Bahan-bahan untuk resepi ini juga mudah didapati. 

Bahan-bahan - untuk 12 biji cupcake

Bahan A
2 1/2 cawan tepung serbaguna
1 1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil sodabikarbonat
1/2 cawan serbuk koko

Bahan B
2 biji telur
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan buttermilk- sekiranya tiada anda boleh buatnya sendiri} rujuk dalam panduan dibawah.
1 sudu kecil perisa vanilla
1 sudu kecil cuka putih
1 sudu besar pewarna merah

Bahan untuk Buttermilk
Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon dgn sukatan yang sama.

Bahan untuk topping
1/2 cawan butter (unsalted butter)
1/2 cawan gula halus (ising)
1 sudu perahan lemon

Cara menyediakannya

1. Panaskan oven 180 0C
2. Ayak bahan A
3. Pukul bahan B dengan menggunakan mixer..pukul sehingga kembang.
4. Masukkan bahan A ke dalam bahan B, sedikit demi sedikit-gunakan low speed.
5. Setelah selesai, bolehlah masukkan ke dalam bekas cupcake dan bakar selama 18-20 minit
6. untuk topping- pukul bahan sehingga sebati>kemudian letakkan topping setelah cupcake sudah sejuk.

Resepi Mini Cupcakes - Royal Icing Topping

Bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan 24 biji Cupcake Mini. 

Bahan-bahan untuk Cupcakes

100 g gula caster
100 g butter - dibiarkan dalam suhu bilik
lemon zest dan 1/2 jus lemon
2 biji telur saiz sederhana - dipukul
100 g tepung naik sendiri
2 sudu besar susu

Cara-cara menyediakannya

1. Panaskan oven pada suhu 190 darjah. Sementara tunggu oven panas sediakan cawan mini cupcakes dalam tray

2. Masukkan gula, butter dan lemon zest ( parutan lemon ) dalam bekas mixer - pukul sehingga gebu.

3. Masukkan telur yang telah dipukul sedikit demi sedikit, diselang-selikan dengan tepung naik sendiri.

4. Akhir sekali masukkan jus lemon dan kacau sehingga sebati- sekarang masukkan adunan cupcake anda ke dalam cawan yang telah disediakan

5. Bakar selama 12 minit..kemudian sejukkan terlebih dahulu sebelum hias dengan royal ising
Resepi Mini Cupcakes - Royal Icing Topping

Bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan 24 biji Cupcake Mini.

Bahan-bahan untuk Cupcakes

100 g gula caster
100 g butter - dibiarkan dalam suhu bilik
lemon zest dan 1/2 jus lemon
2 biji telur saiz sederhana - dipukul
100 g tepung naik sendiri
2 sudu besar susu

Cara-cara menyediakannya

1. Panaskan oven pada suhu 190 darjah. Sementara tunggu oven panas sediakan cawan mini cupcakes dalam tray

2. Masukkan gula, butter dan lemon zest ( parutan lemon ) dalam bekas mixer - pukul sehingga gebu.

3. Masukkan telur yang telah dipukul sedikit demi sedikit, diselang-selikan dengan tepung naik sendiri.

4. Akhir sekali masukkan jus lemon dan kacau sehingga sebati- sekarang masukkan adunan cupcake anda ke dalam cawan yang telah disediakan

5. Bakar selama 12 minit..kemudian sejukkan terlebih dahulu sebelum hias dengan royal ising
Resepi Carrot Cupcake

Hari ini saya akan berkongsi resepi Carrot Cupcake, resepi ini saya perolehi dari food network channel..cupcake carrot amat berkhasiat kerana mengandungi serat yang amat tinggi dan baik untuk kesihatan.

Bahan-bahan untuk cupcakes

1 1/4 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan almond - dicincang
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon)
1/2 sudu kecil ginger
1/4 sudu kecil rempah
1 1/2 cawan carrot - diparut
2/3 cawan minyak sayur
1 cawan gula pasir
3 biji telur
1 sudu kecil perisa vanilla

Bahan-bahan untuk frosting

2 1/2 cawan gula pasir
8 ounces cream cheese - dibiarkan dalam suhu bilik
2 sudu unsalted butter - dibiarkan dalam suhu bilik
1 sudu kecil lemon jus
1/4 extract almond

Cara-cara menyediakannya

1. Panaskan oven pada suhu 250 darjah.

2. Masukkan tepung serbaguna, almond, baking powder, baking soda, garam, serbuk kayu manis, serbuk halia dan rempah kedalam bekas mixer-pukul sehingga sebati.

3. Masukkan carot parut, minyak sayur, gula pasir, telur dan vanilla dalam bekas besar - pukul sehingga ianya sebati.
4. Setelah itu satukan dalam adunan yang pertama - pukul sehingga kedua-dua adunan tadi sebati. sementara itu, boleh susun cawan cupcake dalam bekas (tray) - bakar selama 10-15 minit.
5. Sejukkan terlebih dahulu sebelum - letak frosting
Resepi Cupcake Lemon dengan Cream Cheese Frosting

Apa kata hari ini kita cuba Resepi Cupcake Lemon with Cream Cheese Frosting, sememangnya enak dan lazat dengan rasa lemon yang segar dan ditambah pula dengan Vanilla Frosting. Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat 12 biji Lemon Cupcake dan masa yang diperlukan ialah 45 minit.

Bahan-bahan untuk cupcake;

1/2 cawan butter
1 cawan gula pasir
2 biji telur
2 sudu kecil vanilla
1 1/2 cawan tepung serbaguna
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan susu segar
2 biji lemon ( jus )

Bahan untuk Cream Cheese Frosting

1 cawan butter
3-4 cawan gula ising
1/4 cawan cream cheese
2 sudu kecil perasa vanilla
1/4 sudu kecil garam
tambah jus lemon, sekira mahu

Cara-cara menyediakannya;

1. Panas oven ke suhu 350 darjah. Sediakan bekas cupcakes
2. Pukul butter dan gula dalam bekas sehingga gebu. kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul dalam kelajuan sederhana...lebih kurang 2 minit. Ketepikan
3. Dalam bekas lain, masukkan tepung serbaguna, baking powder dan garam..gaul sehingga sebati, kemudian masukkan ke dalam adunan yang pertama..kacau sehingga sebati.
4. Masukkan susu, jus lemon..pukul sehingga sebati. Setelah selesai, bolehlah masukkan ke dalam bekas cupcake yang telah disediakan.
Resepi Cupcake Lemon dengan Cream Cheese Frosting

Apa kata hari ini kita cuba Resepi Cupcake Lemon with Cream Cheese Frosting, sememangnya enak dan lazat dengan rasa lemon yang segar dan ditambah pula dengan Vanilla Frosting. Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat 12 biji Lemon Cupcake dan masa yang diperlukan ialah 45 minit. 

Bahan-bahan untuk cupcake;

1/2 cawan butter
1 cawan gula pasir
2 biji telur
2 sudu kecil vanilla
1 1/2 cawan tepung serbaguna
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan susu segar
2 biji lemon ( jus )

Bahan untuk Cream Cheese Frosting

1 cawan butter
3-4 cawan gula ising
1/4 cawan cream cheese 
2 sudu kecil perasa vanilla
1/4 sudu kecil garam
tambah jus lemon, sekira mahu

Cara-cara menyediakannya;

1. Panas oven ke suhu 350 darjah. Sediakan bekas cupcakes
2. Pukul butter dan gula dalam bekas sehingga gebu. kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul dalam kelajuan sederhana...lebih kurang 2 minit. Ketepikan
3. Dalam bekas lain, masukkan tepung serbaguna, baking powder dan garam..gaul sehingga sebati, kemudian masukkan ke dalam adunan yang pertama..kacau sehingga sebati. 
4. Masukkan susu, jus lemon..pukul sehingga sebati. Setelah selesai, bolehlah masukkan ke dalam bekas cupcake yang telah disediakan.
Cupcake Vanilla Buttercream frosting

Bahan-bahan
Vanilla Cupcakes :
1 ½ cups all-purpose flour 
1 cup granulated sugar
1 ½ teaspoons baking powder
½ teaspoon table salt
8 tablespoons unsalted butter (1 stick), room temperature
½ cup sour cream
1 large egg, room temperature
2 large egg yolks, room temperature
1 ½ teaspoons vanilla extract

cara-cara


Panaskan oven 170 c dan sediakan paper cup.
Pukul gula dgn butter hingga kembang
Masukkan telur satu per satu.
Masukkan tepung yang di ayak dengan serbuk penaik dan garam.
Masukkan adunan ke dalan cup cake dan bakar selama 18 – 20 minit.
Utk frosting
1 ½ cawan butter
¾ cawan susu segar/cair
½ sudu kecil garam
1 sudu vanilla
3 lb. gula icing ( 2.2 lb = 1 kg)
Caranya
Pukul semua bahan bermula dari kelajuan perlahan.
*Jika cuaca panas, tambahkan sedikit lagi icing sugar.
Hiaskan icing sugar mengikut kreativiti anda.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan