Selasa, 4 Mac 2014

RENDANG PEKAT AYAM TURKEY

share dari link fb ~Buku Resepi

RENDANG PEKAT AYAM TURKEY
Oleh:Ainurmariza Razali
Like: Buku Resepi

***Al kisahnya minggu lepas sy terbeli ayam turkey ni dkt vege souk al Madinah...Sy panggil ayam gergasi...Risau nk makan sbb bosar sgt...pastu google la resepi rendang ala2 aidilfitri di perantauan gitu.Rupa kurang menarik..tp rasa ada.hehehhe...Jom tgok resepi!!

BAHAN A
1/2 ekor ayam -potong berapa pun tak kisah.
1/4 cawan kerisik (agak2 beberapa sudu besar )
1 1/2 cawan santan pekat...klo rsa nak lebihkan pun takpe...
2 helai daun kunyit hiris halus.
1 keping asam gelugur.
garam dan gula secukup rasa.

BAHAN B ( dikisar /ditumbuk )
2 labu bawang besar.
3 ulas bawang putih.
3 batang serai.
1 1/2 inci halia.
1 /2 inci lengkuas.
8 biji cili kering (rebus dahulu )
6-7 biji cili api.(jika suka pedas lebihkan cili api )

CARA-CARA PENYEDIAANNYA :-

1. Masukkan kesemua BAHAN A + BAHAN B kecuali kerisik dan daun kunyit kedalam kuali. Masak diatas api perlahan.
2.Kacau sehingga pekat dan naik minyak. ( saya tak reti nak agak..sbb tu rendang saya tak cantik dan tak naik minyak )...
3.Setelah agak pekat,masukkan kerisik dan juga hirisan daun kunyit.Sesuaikan rasa.
4.Kacau lagi sehingga kuah pekat dan ayam empuk. ( sy masak ayam turkey,keras macam ayam pencen )so sepatutnya kena lama sket..dan santan kena lebihkan serta cair sikit.klo tak nanti...kuah pekat,ayam plak tak masak... ba'den musykilah ukhti! )
**kepekatan bergantung kepada selera masing2.ada suka pekat...ada suka kering.ada suka cair .
5.Apabila sudah masak..padamkan api..dan bolehla hidangkan rendang ini bersama2 Nasi impit,pulut kuning,ketupat dan Nasi putih...ikut selera masing2..(sy mkn bsama Nasi impit ala2 Aidilfitri:-) )
DARI DAPUR UHOUD (Ainurmariza D'kitchen), Al Madinah Al Munawarrah,Selamat Mencuba 

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/   

Tiada ulasan:

Catat Ulasan