Selasa, 26 Mei 2015

GULAI IKAN TONGKOL, DAGING SINGGANG, SOLOK LADA, NASI KERABU

share dari link fb ~ JOM TRY RESIPI MASAKAN KELANTAN

GULAI IKAN TONGKOL

Bahan-Bahan
- Ikan Tongkol
- Santan
- Bawang Merah
- Lengkuas
- Kunyit
- Cili Kering
- Asam Keping

Cara-Cara
- Ikan tongkong dipotong seketul2 dan direbus dengan asam keping dan garam. Setelah masak asingkan isi dari kuah.
- Kisar bawang merah, lengkuas, kunyit, cili kering dgn sedikit santan.
- Masukkan bahan yg telah dikisar didalam periuk berisi santan dan masak sehingga gelegak.
- Masukkan isi ikan tadi.
- Masukkan asam keping, gula dan garam secukup rasa.
- Sedia dihidangkan.

*** Untuk tambahan boleh masukkan potongan timun batang/ kacang panjang dan cili api/cili besar sebiji2.
share dari link fb ~JOM TRY RESIPI MASAKAN KELANTAN

Resepi berikutnya DAGING SINGGANG

Bahan-Bahan
- Daging lembu
- Bawang Putih
- Lengkuas
- Halia
- Kunyit
- Asam Keping
- Biji ketumbar
- Cili Kering / Cili Burung

Cara-Cara
- Rebus daging hingga empuk
- masukkan bawang putih, halia,lengkuas dan kunyit yg dimayang/diketuk.
- masukkan asam keping
- masukkan biji ketumbar yg ditumbuk sedikit
- masukkan cili kering yg dipotong halus / cili burung sebiji2.
- masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Sedia dihidangkan.

Mudah kan.. Main campak2 jer tp menghasilkan masakan yg mabeless .
share dari link fb ~ JOM TRY RESIPI MASAKAN KELANTAN

SOLOK LADA

Bahan-Bahan
- Lada solok
- Isi ikan sardin/selayang yg telah direbus
- Bawang merah
- Lada hitam
- Kelapa parut putih
- Santan pekat

Cara-Cara
- Belah lada solok dari atas ke bawah, jgn sampai putus, buang semua biji dan asingkan
- tumbuk sedikit lada hitam, bawang merah, isi ikan dan kelapa.
- Gaulkan bahan yg ditumbuk bersama- sama garam dan gula secukup rasa
- Sumbatkan bahan tadi ke salam lada solok
- Susun didalam periuk
- Masukkan santan pekat
- Tutup periuk dan masak dgn api kecil hingga santan kering
- Sedia dihidangkan

* enak dimakan dengan nasi kerabu
share dari link fb ~ JOM TRY RESIPI MASAKAN KELANTAN

NASI KERABU

1. TUMIS BUDU

Bahan-Bahan
- Santan pekat
- Bawang merah
- Bawang Putih
- Halia
- Cili kering
- Serai
- Asam keping
- Budu

Cara-Cara
- Masakkan santan
- Kisar bawang merah, bawang putih, halia, cili kering dan serai dgn sedikit santan
- Campurkan bahan yg dikisar dgn santan yg dimasak tadi.
- Masukkan 2 sudu budu dan asam keping
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- masak hingga pekat dan naik minyak.

2. SAMBAL IKAN

Bahan-Bahan
- Isi ikan rebus
- Kelapa goreng
- Bawang merah
- Serai
- Lada Hitam
- Garam dan Gula

Cara-Cara
- Tumbuk lada hitam, serai dan bawang merah dan asingkan
- Tumbuk isi ikan rebus dgn kelapa goreng
- Campurkan bahan yg ditumbuk tadi dan gaulkan sekali
- Masukkan garam dan gula secukup rasa

3. KERABU
- Hiris daun serai kayu, timun batang, kubis, kacang panjang, bunga kantan dll dan gaulkan sekali.

4. NASI
- Masak nasi seperti biasa cuma tambah jus bunga nasi kerabu / pewarna biru tiruan. Utk membanfkitkan bau boleh tambah serai dan daun limau purut.

CARA HIDANGAN
- Gaulkan nasi dgn bahan 1-3. Tambahkan sedikit budu untuk lebih menyelerakan 

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan