Khamis, 21 Mei 2015

RESEPI KEK KEJU KAPAS KUKUS

share dari link fb ~ Koleksi Resepi Kek

RESEPI KEK KEJU KAPAS KUKUS

BAHAN-BAHAN:

Gula Halus (140 gm)
Putih Telur (6 biji)
Cream of Tartar (1/4 sudu)
Mentega (50 gm)
Krim Keju (250 gm)
Kuning Telur (6 biji)
Susu Segar (100 ml)
Jus Lemon (1 sudu besar)
Tepung Kek (60 gm)
Tepung Jagung (20 gm)

CARA-CARA :
===========

1. Cairkan krim keju, mentega dan susu di atas air (double boiler). Biarkan sejuk sedikit. Campurkan tepung jagung, tepung kek dan kacau sehingga ia sebati. Tambahkan kuning telur dan jus lemon.
2. Pukul putih telur dengan cream of tartar sehingga sedikit kembang.
3. Campurkan 1 dan 2.
4. Masukkan adunan ke dalam acuan yang disediakan dan ditabur tepung.
5. Kukus-bakar (steam bake) pada suhu 160'C selama 1 jam 10 minit.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan