Petua Melayu Lama Untuk Merawat Gastrik
1. Susu Kambing - Amalkan meminum susu kambing yang baru diperah. Jika sukar untuk mendapatinya, boleh juga amalkan meminum susu kambing yang dijadikan susu tepung. Amalkan meminumnya setiap hari.
2. Daun Betik - Ambil sehelai dua daun betik rambai atau akarnya dan rebus. Air rebusan itu diembunkan semalaman dan minum setiap hari sebelum masuk tidur.
3. Akar Patawali - Akar patawali juga boleh dijadikan sebagai penawar penyakit gastrik. Reb us akar patawali dan minum air rebusannya setiap pagi. Perlu diingatkan, akar patawali adalah sangat pahit.
4. Selaput Tunggul - Ambil 7 helai daun selaput tunggul. Ramaskan daun-daun tersebut dengan sedikit air sehingga menghasilkan air berwarna hijau. Campurkan dengan susu segar dan minum setiap malam.
5. Daun Sembong - Ambil daun sembong sebanyak lima helai dan direbus dengan tiga gelas air. Biarkan mendidih sehingga tinggal kira-kira setengah gelas dan campurkan dengan sedikit garam. Amalkan meminumnya setiap pagi sebelum mengambil sarapan pagi.
6. Daun Mengkudu - Ambil 5 helai daun mengkudu dan rebus. Daun yang sudah direbus itu, bolehlah dimakan dengan kicap.
7. Daun Bunga Lili - Layurkan daun lili ke atas sapu. Kemudian, sapukan minyak kelapa ke atas daun yang telah layu itu. Ambil sedikit asam jawa dan ramaskan. Kemudian tempekkan pada perut, manakala daun bunga lili dijadikan sebagai pembalut.
8. Tempurung Kelapa - Tempurung kelapa yang tidak terlalu tua dibakar hingga jadi arang dan dimasukkan ke dalam air secukupnya. Tapiskan dan ambil airnya. Minum air tersebut setiap pagi dan petang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan