RESEPI ROASTED BLACK PEPPER CHICKEN
Bahan-bahan:
1 ekor ayam saiz sederhana
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
3 sdb kicap manis
3 sdb sos tiram
2 sdb sos lada hitam
2-3 sdb madu - boleh ganti dgn gula
lada hitam biji - ditumbuk kasar secukupnya
1 sdb mentega
garam secukupnya
Cara :
Cuci ayam dan toskan.
Perap ayam dgn semua bahan diatas selama sekurang2nya 3 jam
Panggang dlm oven pd suhu 170C selama 1 jam atau lebih bergantung kpd saiz ayam
Bila dah masak angkat ayam, simpan jus dlm loyang pembakar.
Gravy
Cara :
1. Masukkan 1 cawan air atau secukupnya ke dalam loyang pembakar ayam tadi. Kacau sikit.
2. Pindahkan campuran air tadi ke dalam periuk.
3. Tambah tepung gandum 2 sudu kecil, kacau atas api perlahan sehingga agak pekat. Rasakan garam secukupnya. Jika suka boleh masukkan serbuk ayam ssedikit tapi akak tak letak pun.
4. Angkat dan sedia utk diguna.
Sumber : NoorMasri
Tiada ulasan:
Catat Ulasan