Cara membuat sambal hitam belimbing
Bahan2:
Belimbing Buluh - dlm 500g
Bawang merah kecil -7 biji
Bawang putih - 5ulas
Cili padi - 15 tangkai (or leh letak byk kalau suka pedas)
Ikan bilis kopek - 1 cawan
Minyak utk menumis - 1 cawan
Kicap lemak manis sedikit
Garam -ikut rasa
Gula -ikut rasa
memula..... Belimbing buluh-dibersihkan dan direbus dalam periuk tanpa air hingga hampir kering dan bewarna hitam....gunakan api yang kecil dan kacau sekali sekala.Seelok nya gunakan periuk yang dah lama dan tak guna lagi sebab periuk tu nanti akan jadi hitam dan susah nak bersihkan.
kita rebus sampai belimbing yg diletakkan sedikit garam sehingga bertukar warna kehitaman..belimbing akan benyek nanti..
buka api kecil ye..sederhana pun boleh...n serius rebus lama...aku rebus dlm3jam lebih.
1. Cili api,ikan bilis,bawang besar ditumbuk kasar.
(kalau nak pakai blender pun boleh...tp blender kering
kalau ada frood processor lg bagus.....)
kemudian, tunbuk sekali belimbing buluh tersebut..
2. Panaskan minyak
3. Masukkan bahan tumbuk.Kacau hingga separuh masak
4. Masukan belimbing,kacau rata hingga masak.
Masukan garam dan gula serta sedikit kicap
Sesuaikan rasa.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan