Selasa, 10 Februari 2015

Resepi Daging kambing Bakar Kelapa Pudina


share dari link fb ~ Resepi Lauk Pauk Kuih Muih Melayu

Resepi Daging kambing Bakar Kelapa Pudina 

BAHAN-BAHANNYA:

Bahan perap
1 batang kaki kambing (lamb leg)
1 sudu kecil serbuk paprika
1 labu bawang putih
½ sudu kecil garam
½ sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu besar rosmary kering
2 sudu besar minyak jagung.

Bahan kelapa pudina
½ biji kelapa parut putih- kisar kering
50 gm daun pudina-kisar kering
5 tangkai cili padi-kisar kering
5 ulas bawang merah-kisar kering
Garam secukup rasa

CARA MENYEDIAKANNYA:
1. Gaulkan bahan-bahan kerapan pada kaki kambing dan perapkan semalaman atau sekurang-kurangnya 1 jam
2. Panggang kaki kambing selama 45 minit dengan suhu 180 darjah selsius.
3. Apabila sudah masak, biarkan ia sejuk dan kemudian hiris nipis daging kambing itu.
4. Sediakan bahan kelapa pudina dan kisar dan gaul sebati. letakkan kelapa pudina di atas daging kambing dan gulung kemas.
5. Hidangkan setelah semuanya selesai digulung dengan kelapa pudina.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan