--
Anda GEN Y & Z dan ada Akaun INSTAGRAM?
Dapatkan Targeted Follower di sinihttp://bitly.com/1G57mX7
--
BAHAN-BAHAN:
½kg isi ikan tenggiri | dikisar halus
10 biji bawang merah
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2sm halia
2sm kunyit hidup
30gm jintan manis
30gm jintan putih
2 batang serai
1 biji telur
30gm serbuk kari ikan
5gm daun ketumbar | dicincang halus
1 helai daun kunyit | dimayang halus
1 biji kelapa | diambil santannya
Daun pisang secukupnya
Lidi sate secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan jintan manis, jintan putih dan serbuk kari. Setelah pecah minyak, sejukkan.
3. Seterusnya gaul bahan-bahan tumis tadi bersama isi ikan, santan, telur, daun kunyit dan daun ketumbar. Perasakan.
4. Sudukan adunan di atas daun pisang. Gulung mengikut saiz yang dikehendaki.
Setelah itu, sematkan dengan lidi. Lakukan sehingga habis.
5. Akhir sekali, bakar otak-otak di atas bara api sehingga masak. Sedia untuk dimakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan