1 ekor ikan bawal
[dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit
BAHAN UNTUK SOS:
5 ulas bawang merah
(dimayang)
3 ulas bawang putih
(dimayang)
1 cm halia (dihiris
halus)
5 sudu besar sos
tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah
(dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah
6)
1 pokok daun bawang
& daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup
rasa
minyak
METHODS:
1.
Ikan dilumurkan garam
& kunyit dan gorengkan dalam minyak sehingga masak.
2.
Keluarkan minyak dan
tinggalkan sedikit untuk tumisan.
3.
Panaskan minyak dan
tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
4.
Apabila wangi masukkan
sos tomato, sos cili dan air. Biarkan mendideh.
5.
Masukkan juga cili
potong, garam dan gula.
6.
Setelah kuah pekat,
tuangkan ke atas ikan bawal yg telah digoreng tadi.
7.
Hiaskan dgn daun sup
& bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan