Sumber rujukan:Ayam Ungkep (Majalah Rasa)
Bahan-bahan:
12 ekor sotong | dibersihkan
4 batang serai | ketuk
Sedikit serbuk kunyit (item ni saje saya tambah)
Sedikit serbuk kunyit (item ni saje saya tambah)
Air asam jawa secukupnya
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan tumbuk:
2 labu bawang besar
5cm kunyit hidup
5cm halia
2 sudu makan ketumbar* (pastikan ditumbuk lumat)
2 sudu makan jintan halus*
Cara memasak:
1.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk kunyit serta serai sehingga naik bau.
2.Kemudian
masukkan air sedikit demi sedikit sambil bahan tumisan digaul rata agar
tidak terlalu garing.Biarkan mendidih seketika.
3.Seterusmya
masukkan sotong dan air secukupnya.Didihkan sehingga sotong empuk.
(saya didihkan sebentar sahaja -tidak lebih dari 5 minit agar sotong
tidak liat.)
SOTONG UNGKEP
Sumber rujukan:Ayam Ungkep (Majalah Rasa)
Bahan-bahan:
12 ekor sotong | dibersihkan
4 batang serai | ketuk
Sedikit serbuk kunyit (item ni saje saya tambah)
Sedikit serbuk kunyit (item ni saje saya tambah)
Air asam jawa secukupnya
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan tumbuk:
2 labu bawang besar
5cm kunyit hidup
5cm halia
2 sudu makan ketumbar* (pastikan ditumbuk lumat)
2 sudu makan jintan halus*
Cara memasak:
1.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk kunyit serta serai sehingga naik bau.
2.Kemudian
masukkan air sedikit demi sedikit sambil bahan tumisan digaul rata agar
tidak terlalu garing.Biarkan mendidih seketika.
3.Seterusmya
masukkan sotong dan air secukupnya.Didihkan sehingga sotong empuk.
(saya didihkan sebentar sahaja -tidak lebih dari 5 minit agar sotong
tidak liat.)
4.Akhir sekali, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan.
note:resepi asal ialah 4 ketul ayam dan ukuran bahan perencahnya adalah separuh adunan dari yang saya gunakan untuk masakan sotong ni.
note:resepi asal ialah 4 ketul ayam dan ukuran bahan perencahnya adalah separuh adunan dari yang saya gunakan untuk masakan sotong ni.
4.Akhir sekali, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan.
note:resepi asal ialah 4 ketul ayam dan ukuran bahan perencahnya adalah separuh adunan dari yang saya gunakan untuk masakan sotong ni.
note:resepi asal ialah 4 ketul ayam dan ukuran bahan perencahnya adalah separuh adunan dari yang saya gunakan untuk masakan sotong ni.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan