Ahad, 5 Ogos 2012

Roast Leg of Lamb.Daging Panggang bermadu.Bon Appetit

Ingredient
2 to 2.5kg Peha Kambing
2 sudu besar serbuk Garam Masala
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh biji Jintan Manis
3 sudu besar herba daun Rosemary kering
2 sudu teh herba daun Thymes kering
2 inch halia
4/5 ulas bawang putih
1 sudu teh biji lada hitam
2 pucok daun pudina
2 sudu besar Madu asli
Garam & Gula secukup rasa
Minyak Zaiton/Kacang/Canola Oil

Cara2nya
Bersihkan peha kambing dan toskan hingga kering. Kisar semua bahan2 rempahnya, halia, bawang putih, biji ketumbar,lada hitam jintan manis, daun pudina hingga lumat. Letakan garam dan gula, gosok rata2 pada peha kambing nya. Ambil pisau kecil dan buat tebokan atau potongan pada peha itu, letakan rempah2 di dalam potongan dan gosok garam dan gula pada seluruh peha daging nya. Gosokan minyak, rempah herba2 Rosemary & herba Thyme dan letakan peha dalam plastik dan letak plastik anda dalam peti ais untuk diperam. Peramkan dalam 1 hari, atau sekurangnya 6 jam. Bila hendakan memasak nya, panaskan kuali lebar yang rata. Gorengkan peha di kuali selama 8mins, golek2an sekeling. Bungkus dengan aluminium dan letak di atas garing pembakar di dalam oven. Letakan air semangkuk di dalam oven. Panaskan oven anda pada suhu 200C sebelum letakan daging anda. Set oven pada api panggang atas. Letakan di tengah2 oven. Turunkan suhu oven pada 150C dan letakan daging pada dulang pembakar dan panggang selama 30mins. Buka bungkusan aluminium dan panggang selama 40mins. Pusingkan peha kambing anda selepas 20mins untuk membakar seluruhan. Bila sudah masak, rehatkan daging anda selama 15mins, tuangkan madu pada daging nya bila sedang rehat. Air jus yang keluar dari daging boleh dituangkan pada daging panggang nya. Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan