INGREDIENTS:
4 ekor ikan
cencaru[dicuci dan dibelah dibelakang]
minyak
BAHAN SAMBAL (MESINKAN)
2 batang serai
[racikkan]
4 ulas bawang merah
6 tangkai cili merah
2 s/b kelapa parut
garam dan gula secukup
rasa
1/2 cawan
daun kunyit [mayang
halus]
3 biji limau kaasturi
[belah 2 dan buangkan biji]
METHODS:
1.
Mesinkan bahan sambal
dan gaulkan dengan daun kunyit.
2.
Sumbatkan sambal
kedalam/belakang ikan cencaru.
3.
Panaskan minyak dan
gorengkan ikan sehingga garing..
4.
Terbalikkan ikan supaya
garing dikedua2 belah ikan tu.
5.
Bila dah masak
hidangkan dalam pinggan.
6.
Hiaskan dengan salad
dan limau kasturi supaya semasa makan boleh
diperahkan limau untuk menambah
perisa sambal dalam ikan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan