INGREDIENTS:
1 ekor ikan
siakap [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan
kunyit
BAHAN UNTUK SOS:
5 ulas bawang
merah (dimayang)
3 ulas bawang
putih (dimayang)
1 cm halia
(dihiris halus)
1/2 cawan sos
tomato
3 sudu besar
sos cili
2 biji cili
merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah
6)
1 pokok daun bawang
& daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup
rasa
minyak
METHODS:
1.
Ikan dilumurkan garam
dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
2.
Terbalikkan dua2 belah
supaya masak rata.
3.
Panaskan minyak dan
tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
4.
Apabila wangi masukkan
sos tomato, sos cili dan air.
5.
Masukkan juga cili
potong, garam dan gula.
6.
Setelah kuat pekat,
tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan
tadi.
7.
Hiaskan dgn daun sup
& bawang dan hidangkan bersama nasi putih
dan juga lauk lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan