Isnin, 6 Ogos 2012

SIAKAP SWEET-SOUR



INGREDIENTS:

1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit

BAHAN UNTUK SOS:

5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak

METHODS:
1.       Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.
2.       Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.
3.       Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.
4.       Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
5.       Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
6.       Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan 
           tadi.
7.       Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih  
          dan juga lauk lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan