Sabtu, 4 Ogos 2012

CHICKEN CHOP & SOS BLACK PEPPER




CHICKEN CHOP & SOS BLACK PEPPER
resepi:rohaisha

CHICKEN CHOP
Bahan:
3 bahagian peha/ dada ayam (650gm+-/potongan besar) | buang tulang
3 ulas bawang putih | kisar halus
6 inci halia | kisar halus
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar saus manis ABC
1 sudu kecil serbul lada sulah/lada putih
Garam

Salutan:
1 biji telur | kacau
2 sudu besar tepung gandum
100gm bread crumbs

Cara:
1.Bersihkan ayam dan gaulkan ayam bersama bahan kisar, sos tiram, saus manis, serbuk lada sulah dan garam.Masukkan dalam tupperware dan perapkan selama 3 jam dalam peti ais.
2.Setelah cukup masa memerap, gaulkan pula dengan tepung gandum.
3.Pecahkan telur dalam mangkuk dan kacau.
4.Ambil ayam dan celupkan dalam telur kemudian salut dengan bread crumbs.Buat satu persatu.
5.Goreng dengan api sederhana besar agar ayam masak sekata.

SOS BLACK PEPPER
Bahan:
1/2 botol sos lada hitam (170gm+_)
1/2 cawan susu cair
1 cawan air
1 sudu kecil sos tiram
2 sudu kecil saus manis ABC
1 sudu besar planta
1 sudu besar tepung jagung* / bancuh dengan sedikit air
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam*
Sedikit garam* (jika perlu)

Cara:
1.Satukan kesemua bahan kecuali bahan bertanda (*) dalam periuk.Kacau rata menggunakan whisk.Kemudian didihkan atas api sederhana hingga meruap dan sesekali dikacau.
2.Masukkan bancuhan tepung jagung dan didihkan sepenuhnya.kacau rata supaya tidak bergentel.Taburkan serbuk lada hitam.Perasakan dengan garam jika perlu.
3.Matikan api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan