Isnin, 6 Ogos 2012

UDANG PEPPER & UDANG SWEET-SOUR


UDANG PEPPER 

INGREDIENTS:

500 gm udang size L - gaul garam n blackpepper or white pepper
3 ulas bawang putih - tumbuk / ketuk
3 biji cili merah tumbuk kasar
3 sudu teh jus limau kasturi
sedikit daun sup untuk hiasan - boleh hiris

METHODS:
1.       Panaskan minyak, tumis kan bawang putih.
2.       Masukkan cili tumbuk, udang, jus limau kasturi,
3.       Kacau sehingga udang kemerahan.
4.       Masukkan daun sup
5.       Hidangkan.



UDANG SWEET-SOUR  

INGREDIENTS:

500 gm udang besar [bersihkan]
1 s/b kunyit
1 s/k garam
minyak

BAHAN UNTUK SOS:

5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa

METHODS:
1.       Udang digaulkan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga 
          masak. Angkat dan ketepikan.
2.       Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan 
         bawang merah dan bawang putih.
3.       Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
4.       Masukkan juga cili potong dan gula.
5.       Setelah kuat pekat, masukkan duang dan gaulkan rata.
6.       Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih 
          dan juga lauk lain.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan