UDANG PEPPER
INGREDIENTS:
500 gm udang size L -
gaul garam n blackpepper or white pepper
3 ulas bawang putih -
tumbuk / ketuk
3 biji cili merah
tumbuk kasar
3 sudu teh jus limau
kasturi
sedikit daun sup untuk
hiasan - boleh hiris
METHODS:
1.
Panaskan minyak, tumis
kan bawang putih.
2.
Masukkan cili tumbuk,
udang, jus limau kasturi,
3.
Kacau sehingga udang
kemerahan.
4.
Masukkan daun sup
5.
Hidangkan.
UDANG SWEET-SOUR
INGREDIENTS:
500 gm udang besar
[bersihkan]
1 s/b kunyit
1 s/k garam
minyak
BAHAN UNTUK SOS:
5 ulas bawang merah
(dimayang)
3 ulas bawang putih
(dimayang)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah
(dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah
6)
1 pokok daun bawang
& daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup
rasa
METHODS:
1.
Udang digaulkan dengan
kunyit dan garam dan gorengkan sehingga
masak. Angkat dan ketepikan.
2.
Asingkan sedikit minyak
dan panaskan minyak semula dan tumiskan
bawang merah dan bawang putih.
3.
Apabila wangi masukkan
sos tomato, sos cili dan air.
4.
Masukkan juga cili
potong dan gula.
5.
Setelah kuat pekat,
masukkan duang dan gaulkan rata.
6.
Hiaskan dgn daun sup
& bawang dan hidangkan bersama nasi putih
dan juga lauk lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan