INGREDIENTS:
500 gm sotong sedang
[bersihkan, potong 3 dan gorengkan sikit]
3 biji kentang [potong
baji dan gorengkan]
3 helai daun limau
purut [koyakkan]
3 tangkai cili besar
3 tangkai serai
[ketukkan]
1 labu bawang besar
[mayang]
1/2 cawan air asalm
jawa
5 tangkai daun
ketumbar
2 biji buah tomato
[belah 4]
minyak
garam
BAHAN TUMBUK:
5 biji cili api
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
METHODS:
1. Panaskan
minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan
sedikit air dan sotong. Gaulkan rata. Gunakan api perlahan
3. Masukkan
daun limau purut,, serai.bawang besar dan semua bahan di atas..
4. Masukkan
air asam .
5. Bila nampak
kering air, masukkan sotong dan kentang. Gaulkan rata.
6. Angkat dan hiaskan
dengan daun ketumbar yg dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan