Khamis, 7 Mac 2013

TEPUNG PELITA

share dari link fb ~Buku Resepi
TEPUNG PELITA
Oleh:Suhaila Ainis
cc : www.facebook.com/bukuresepi 

*(A) bahagian bawah
4 helai daun pandan (dblandr tlbh dhulu)
1 cwn tpg beras
1 cwn gula
5 cwn air

* (B) Bhagian atas
1 cwn tpg beras
4 cwn santan
secubit garam

Cara-cara
*buat yang bhgn bwh dlu iaitu (A)
1.Masukkan tepung beras,gula,air dan air pandan yang dblander td ke dlm periuk dan kacau sebati
2.Masak d atas api,kacau hingga adunan tersebut berkilat dan kental
3.apabila sudah kental,masukkan adunan tadi ke dlm bks
plastik@kelongsong daun pisang
5.ketepikan

* (B) Bhagian atas
1.Masukkan 4 cwn santan ke dlm periuk bsama dgn 1 cwn tpg beras dan secubit garam
2.Masak d atas api dan kacau adunan tersebut
3.kacau adunan tersebut sehingga pekat
4.apabila sudah masak,sendukkan adunan santan tersebut keatas bhn A td
5.masukkan ke dalam peti sejuk sebelum menikmatinya..
SELAMAT MENCUBA~

1 ulasan:

  1. daun pandan yg kne blender 2 kne cmpur dgn air brp cawan ye???

    BalasPadam