Rabu, 21 Januari 2015

Briyani Ayam

share dari link fb ~ 1001 Teknik Mudahnya Buat Kuih

Sumber:Buku Resepi Rasa Malaysia
rahelblog-rahel.blogspot

Bahan-bahan:
3 sudu besar minyak sapi
2 batang,9 cm setiap satu Kulit Kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bawang besar,dikupas dan dihiris
1 ekor,kira-kira 1.5kg Ayam,dipotong enam
1 sudu sedang serbuk kunyit
1/2 cawan yogurt
4 biji tomato,dibelah empat
4 tangkai cili hijau,dibiarkan sebji-sebiji
1 sudu besar garam
3 tangkai daun kari
875ml santan,diperah daripada 1/2 biji kelapa parut dg air secukupnya
1 sudu besar badam yang dikisar
1 sudu besar gajus yang dikisar
480g beras basmati,dibasuh dan dituskan
3 helai daun pandan,disimpul

Bahan-bahan dikisar:
1.25cm halia,dikupas
3 ulas bawang putih,dikupas
8 ulas bawang merah,dikupas
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh lada hitam biji

Cara:
1.Panaskan kuali dengan minyak sapi & goreng rempah ratus selama 1 minit dan bawang
besar sehingga perang.
2.Masukkan pula ayam dan goreng betul-betul,kemudian bubuh kunyit serbuk dan bahan-
bahan yang dikisar.
3.Tambah yogut,tomato,cili hijau,garam dan daun kari & renihkan selama beberapa minit.
4.Tuang separuh daripada santan dan masukkan badam & gajus.Kacau.Didihkan & tuang-
kan baki santan.
5.Masukkan beras yang dituskan,ayam & baki santan ke dalam periuk atau periuk elektrik
untuk memasaknya.Apabila setengah masak,bubuh daun pandan dan kacau rata.
6.Hidangkan panas dengan sekeping ayam.

blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan