Selasa, 20 Januari 2015

Resepi Tepung Bungkus




Resepi Tepung Bungkus


BAHAN-BAHAN:

180gm tepung beras

250ml santan


875ml air

1 sudu makan gula pasir

Secubit garam

Beberapa helai daun pisang


Bahan Inti:

240gm gula merah

240gm gula pasir

500gm kelapa parut


CARA MEMASAK:


1. Untuk menyediakan intinya, campurkan air bersama gula pasir dan gula merah sehingga larut kemudian ditapis.

2. Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga kering. Biarkan sejuk dan bulat-bulatkan intinya. Ketepikan.

3. Campurkan tepung beras bersama santan, air, gula pasir dan garam kemudian dikacau di atas api sehingga pekat.

4. Apabila pekat angkat dan ambil daun pisang yang sudah dilayurkan.

5. Ambil sesudu adunan kemudian letakkan inti di dalamnya. Bungkus dengan kemas.

6. Biarkan kukus selama 20 minit.


blog saya satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/ 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan