Bahan2:
6 cawan beras basmathi
7 1/2 cawan air sup rebusan ayam
6 ulas bwang putih
halia muda sebesar ibu jari
Untuk membuat minyak ayam
5 cm halia tua diketuk
5 ulas bawang putih diketuk
lemak-lemak ayam
kulit-kulit ayam
basuh lemak dan kulit ayam kemudian masak bersama halia dan bawang tanpa air. Bila ianya telah garing dan mengeluarkan minyak, gunakan minyak itu untuk menumis nasi ayam.
Beras dicuci bersih dan toskan airnya hingga hampir kering. Kemudian goreng beras tersebut tanpa minyak dengan api sederhana. Jangan sampai hangus. Tumiskan bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan beras dan kacau kemudian tuangkan air rebusan sup ayam. tutup periuk dan biarkan ianya masak.
Ayam:
1 ekor ayam dibelah 4
(boleh juga dipotong kecil-kecil jika suka)
bahan perap:-
10 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
5 tangkai cili merah
4 cm kunyit hidup
1 camca makan ketumbar
1 camca teh jintan halus
1 camca teh jintan kasar
garam secukup rasa
Kesemua bahan perap ditumbuk halus dan lumurkan pada ayam. Perap ayam sehari semalam ataupun 2 jam. Goreng ayam dengan api sederhana. Bila menghidang penyetkan ayam dengan menggunakan ulek.
Sup Untuk Kuah Ayam:
4 cm halia tua diketuk
3 ulas bwang putih ditumbuk
Tulang-tulang ayam
1 kuib ayam
Rebus kesemua bahan ini dan perasakan sedikit garam. Bila telah mendidih masukkan daun bawang dan daun saderi.
Sambal Untuk Ayam Penyet :-
8 tangkai lada merah
8 tangkai lada hijau
10 tangkai cili padi
4 labu bawang merah
5 ulas bawang putih
Belacan sebesar telur ayam kampung
5 butir tomato
Kesemua bahan ini digoreng sehingga layu. Kemudian kisar bahan-bahan ini dan goreng semula dengan menggunakan minyak tadi.
**Gambar Ihsan Google...
blog saya
satu lagi boleh dilawati : http://sharmine205omarshahab.blogspot.com/
Tiada ulasan:
Catat Ulasan